Η ασύμμετρη απειλή της… ανετοιμότητας

η-ασύμμετρη-απειλή-της-ανετοιμότητα-789139

Χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση για τουλάχιστον δέκα ώρες, οι κάτοικοι στην Ανατολική Αττική έβλεπαν τις φλόγες να κυκλώνουν τους οικισμούς τους και μόνο όταν οι πύρινες γλώσσες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια ξεκίνησε η απομάκρυνσή τους

Οι συνωμοσιολογικές ανοησίες περί ασύμμετρης απειλής και σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας, που εκστόμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες λίγο μετά τα μεσάνυκτα και ενώ εξελισσόταν η τραγωδία στην Ανατολική Αττική, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια θρασύτατη ένδειξη ασέβειας στους δεκάδες νεκρούς. Τις ίδιες ανοησίες ξανακούσαμε το 2007 με την εκατόμβη των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας.

Η έλλειψη συντονισμού και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις και να προλάβει την εξέλιξη συμβάντων, όπως αυτό που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική, επιχειρείται για άλλη μια φορά να «κουκουλωθεί» κάτω από ανεύθυνα και συνάμα επικίνδυνα σενάρια με προφανή σκοπό να απομακρυνθούν οι ευθύνες από αυτούς που τις φέρουν ακέραιες.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν προχθές υψηλός. Οι θερμοκρασίες καύσωνα και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή όπου χτύπησε ο πύρινος εφιάλτης, υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Κι όμως οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την κόλαση της φωτιάς και γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Αρχικά υποτιμήθηκε το μέγεθος του κινδύνου και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την οργανωμένη και ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών όπου ξέσπασαν τα πύρινα μέτωπα. Όταν ήταν ήδη αργά, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ο Στρατός, η Αστυνομία και οι εθελοντές προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον κόσμο.

Χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση για τουλάχιστον δέκα ώρες, οι κάτοικοι στην Ανατολική Αττική έβλεπαν τις φλόγες να κυκλώνουν τους οικισμούς τους και μόνο όταν οι πύρινες γλώσσες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια ξεκίνησε η απομάκρυνσή τους. Αυτό όμως έγινε χωρίς οργάνωση και σχεδιασμό με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν και στη συνέχεια να παγιδευτούν μέσα στις φλόγες εκατοντάδες αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ήταν απούσα με τον πρωθυπουργό να κάνει δημόσιες σχέσεις στη Βοσνία και την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παραμένει εξαφανισμένη μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε υποβληθεί καμία παραίτηση από κάποιον πολιτικό ή υπηρεσιακό παράγοντα. Επειδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν φημίζεται για την ευθιξία του, δεν εκτιμούμε ότι θα παραιτηθεί κάποιος από όλους αυτούς που καμώνονται τους υπεύθυνους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Στο μεταξύ, ο όποιος κρατικός μηχανισμός πρέπει τώρα να επικεντρώσει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των συνανθρώπων μας που έμειναν με τα ρούχα που φορούσαν όταν ξέσπασε η φωτιά. Αυτό που προέχει είναι η στήριξη των πυρόπληκτων. Η ώρα της απόδοσης ευθυνών ακολουθεί και ο κόσμος που γνωρίζει ποιος ευθύνεται και σε ποιο βαθμό, θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου