Καθοριστικοί παράγοντες

καθοριστικοί-παράγοντες-790017

Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, να παραμείνουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα οι Υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της πρόληψης των πυρκαγιών.

Και η τρίτη μεγάλη φωτιά στη Μαγνησία το φετινό καλοκαίρι εκδηλώθηκε στις Βόρειες Σποράδες. Και αυτή ξεκίνησε από πευκοδάσος και μάλιστα σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Και η τρίτη μεγάλη φωτιά του φετινού καλοκαιριού οφείλεται σε εμπρησμό, όπως συνέβη με τις δύο προηγούμενες στο νησί της Αλοννήσου. Και αυτή τη φορά, ωστόσο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης – επίγειες και εναέριες – λειτούργησαν με υποδειγματικό τρόπο και μέσα σε λίγες ώρες απέτρεψαν τα χειρότερα.

Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές, οι πυροσβέστες περιόρισαν το πύρινο μέτωπο και δεν επέτρεψαν την εξάπλωσή του σε κατοικημένες περιοχές. Έτσι προστατεύτηκαν σπίτια και ξενοδοχεία, ενώ σε ό,τι αφορά στη δασική έκταση που αποτεφρώθηκε, ο τελικός απολογισμός τόσο στην Αλόννησο τον Μάιο και τον Ιούνιο, όσο και στη Σκόπελο προχθές δείχνει ότι αποφεύχθηκαν τουλάχιστον τα χειρότερα αν αναλογιστούμε τα στρέμματα που κάηκαν και τα χιλιάδες αντίστοιχα πευκοδάσους που καλύπτουν τα συγκεκριμένα νησιά, τα οποία φημίζονται για το καταπράσινο φυσικό τοπίο.

Οι φωτιές στη Αλόννησο ξεκίνησαν από χέρι εμπρηστή, που είχε βάλει στο μάτι συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις. Ο υπεύθυνος ποτέ δεν εντοπίστηκε, σε αντίθεση με την προχθεσινή φωτιά στη Σκόπελο όπου πρόκειται πιθανότατα για εμπρησμό από αμέλεια. Η προανάκριση που θα γίνει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα ρίξει φως στην υπόθεση ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε αυτόν ή αυτούς που λειτούργησαν με επικίνδυνη ανευθυνότητα και προκλητική αδιαφορία απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, ενώ επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Από την άλλη μεριά, οι δυνάμεις πυρόσβεσης και οι μηχανισμοί του Δήμου και της Περιφέρειας, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν, έδωσαν με επιτυχία μια ακόμη δύσκολη μάχη και στο τέλος βγήκαν νικητές. Ο σωστός συντονισμός και η άμεση αντίδραση στο προχθεσινό συμβάν διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τον σχετικά γρήγορο περιορισμό του πύρινου μετώπου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευτυχώς με το μέρος των πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων, ωστόσο αν δεν είχε σημάνει αμέσως συναγερμός στο νησί και η φωτιά ξέφευγε, τότε σήμερα ο απολογισμός θα ήταν εντελώς διαφορετικός και οι επιπτώσεις για τη Σκόπελο, που ποντάρει πολλά στο φυσικό περιβάλλον για την προσέλκυση τουριστών, θα ήταν οδυνηρές.

Απαιτούνται λοιπόν διαρκής επαγρύπνηση από τις Τοπικές Αρχές και ενίσχυση, στο μέτρο του δυνατού, των μέσων πυρόσβεσης. Η παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών (έστω από αμέλεια), είναι επίσης ένας επιπρόσθετος αποτρεπτικός παράγοντας για την πιθανότητα εκδήλωσης ανάλογων συμπεριφορών. Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, να παραμείνουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα οι Υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της πρόληψης των πυρκαγιών. Από τα δικά τους αντανακλαστικά εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον περιοχών, οι οποίες ποντάρουν την οικονομική τους επιβίωση στον τουρισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου