Ιατρικές δομές στα πρόθυρα της κατάρρευσης

ιατρικές-δομές-στα-πρόθυρα-της-κατάρρ-795061

Οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας επιχειρούν να αναμορφώσουν το σύστημα με παρεμβάσεις που περιορίζονται μόνο στις αλλαγές τίτλων και ονομάτων. Επί της ουσίας όμως τα προβλήματα δεν επιλύονται

Στα λειτουργικά αδιέξοδα του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Δήμο Βόλου, που πριν λεγόταν ΠΕΔΥ και παλαιότερα ΙΚΑ, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος των παθογενειών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Άσχετα με τα προβλήματα που προκάλεσαν τα μνημόνια στους τομείς των προσλήψεων και της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των συγκεκριμένων δομών, οι δυσλειτουργίες και τα κενά αποτελούσαν διαχρονική πληγή του συστήματος.

Απλά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει σχεδόν οριακή, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι εκρηκτικές και τα προβλήματα χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, δεν επιτρέπουν την κάλυψη ακόμη και βασικών λειτουργικών αναγκών, όπως για παράδειγμα ο κλιματισμός και τα αναλώσιμα υλικά.

Οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας επιχειρούν να αναμορφώσουν το σύστημα με παρεμβάσεις που περιορίζονται μόνο στις αλλαγές τίτλων και ονομάτων. Επί της ουσίας όμως τα προβλήματα δεν επιλύονται καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση ούτε για προσλήψεις, ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Για έκτο συνεχόμενο καλοκαίρι τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ και νυν Κέντρου Υγείας Βόλου δεν διαθέτουν κεντρικό σύστημα κλιματισμού. Στα ιατρεία και τα γραφεία το προσωπικό έχει φροντίσει να τοποθετηθούν ανεμιστήρες και κλιματιστικά έτσι ώστε να καλύπτονται τόσο οι δικές του ανάγκες, όσο και αυτές των ασφαλισμένων. Ωστόσο, στους χώρους αναμονής η κατάσταση είναι αφόρητη, ιδίως αυτές τις ημέρες που η ζέστη χτυπά «κόκκινο». Αναρίθμητα έγγραφα έχουν αποσταλεί από τους τοπικούς διοικούντες στις κεντρικές υπηρεσίες, δίχως όμως αποτέλεσμα. Πάντα υπάρχει μια ακατανόητη γραφειοκρατική εξήγηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Την ίδια στιγμή, τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, ακόμη και σε βασικές ειδικότητες όπως οι γενικοί γιατροί, οι παιδίατροι και οι οφθαλμίατροι παραμένουν και διογκώνονται, καθώς υπάρχουν αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ ο όγκος δουλειάς στις δημόσιες δομές Υγείας αυξάνεται διαρκώς για λόγους που σχετίζονται με την οικονομική δυσπραγία των πολιτών. Εδώ και δέκα ολόκληρους μήνες περιμένουν και στο Κέντρο Υγείας Βόλου την προκήρυξη του περίφημου διαγωνισμού για την πρόσληψη 450 γιατρών, πανελλαδικά, που θα δώσουν σημαντικές «ανάσες» στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Από αυτό τον αριθμό η τοπική υπηρεσία προσδοκά να διασφαλίσει τουλάχιστον 25 γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν όταν ιδρύθηκε το ΠΕΔΥ, επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη και εγκατέλειψαν τότε μαζικά το δημόσιο σύστημα Υγείας πολλοί έμπειροι γιατροί. Αρκετοί από αυτούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο για λόγους που δεν εξηγούνται καθυστέρει την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ιατρών.

Αυτός ο τραγέλαφος έχει οδηγήσει στα όρια των αντοχών του το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό, ενώ οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και να χάνουν και τις τελευταίες ελπίδες τους ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας μπορεί να αναβαθμιστεί επί της ουσίας και όχι για τους τύπους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου