Ανασχηματισμός και παροχές

ανασχηματισμός-και-παροχές-795886

Σε δύο άξονες θα κινηθεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει το επόμενο διάστημα, το βαρύ κλίμα στις τάξεις της κοινής γνώμης. Αμέσως μετά την ημερομηνία – ορόσημο της 20ής Αυγούστου που εκπνέει και η τρίτη δανειακή σύμβαση, δεν αποκλείεται να γίνει ανασχηματισμός, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για σειρά παροχών και ελαφρύνσεων, με σκοπό να μειωθεί η διψήφια δημοσκοπική διαφορά της συγκυβέρνησης από τη ΝΔ.

Στην κορυφή των συγκεκριμένων ανακοινώσεων αναμένεται να βρεθεί το «πάγωμα» της περικοπής των συντάξεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Αυτό είναι ίσως το τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα του στις ερχόμενες εκλογές με κάποιες αισιόδοξες προοπτικές. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση των ευρωπαϊκών θεσμών, που αντέδρασαν άμεσα στο θέμα της παράτασης του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Από τον τρόπο που θα αντιδράσουν θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει τα ρέστα της στην αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις. Με το ίδιο σκεπτικό θα προσεγγιστεί και το μέτρο της περικοπής του αφορολογήτου, για το οποίο ωστόσο υπάρχει χρονικό περιθώριο ενός επιπλέον έτους.

Η εικόνα των δημοσιονομικών και ο βαθμός επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, θα επηρεάσουν καθοριστικά την υλοποίηση ή όχι του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, αν δηλαδή θα «παγώσει» η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων. Η δε στάση των δανειστών που εμφανίζονται ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να μην εξαρτάται πλέον η χώρα μας από τα δανεικά τους, ωστόσο είναι σε θέση να επηρεάσουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές (ιδίως το ΔΝΤ), με τέτοιον τρόπο ώστε η προσπάθεια δανεισμού της χώρας μπορεί να μετατραπεί σε άνιση μάχη.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ανασχηματισμού, στις καίριες κυβερνητικές θέσεις όπως για παράδειγμα αυτή του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν αλλαγές προσώπων. Ο μεν κ. Τσακαλώτος παραμένει ένας πανίσχυρος συνδετικός κρίκος μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, με την παρουσία του να διασφαλίζει ότι δεν θα καταρρεύσει η συμφωνία για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, ο κ. Κοτζιάς έχει χρεωθεί τη συμφωνία για το Μακεδονικό, με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα να αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προς τα τέλη του 2018, ενώ για τον Πάνο Καμμένο δεν πρέπει να γίνεται η παραμικρή σκέψη για απομάκρυνσή του από το αγαπημένο του Υπουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση η πτώση της κυβέρνησης θα είναι άμεση και παταγώδης…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου