Εξουσιομανείς μέχρι το τέλος

εξουσιομανείς-μέχρι-το-τέλος-796857

Οι πολίτες και γνώση και κρίση διαθέτουν. Μπορούν να καταλάβουν ποιοι και γιατί τους κοροϊδεύουν και θέλουν να τους κρατήσουν σε κατάσταση ομηρίας με τα ψέματα και τις υποσχέσεις τους

Όποτε και αν προκηρυχθούν εκλογές, είτε δηλαδή το ερχόμενο φθινόπωρο, είτε τον Μάιο του 2019, είτε στο τέλος της θητείας της παρούσας συγκυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν και μοναδικό στόχο, να αποτρέψει το ενδεχόμενο συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει αυξήσει τη διάφορα της από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν αγγίζει ποσοστά που θα της εξασφαλίσουν πάνω από 151 βουλευτές στη νέα Βουλή.

Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αν κερδίσει δηλαδή η ΝΔ τις επόμενες εκλογές, αλλά δίχως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τότε υπάρχουν ελπίδες μη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και κατά συνέπεια επαναπροκήρυξης εκλογών, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν φτάσουμε σε αυτό το ενδεχόμενο, όλα είναι ανοικτά από τη στιγμή που τα κόμματα θα εκλέξουν τους βουλευτές τους με βάση το εκλογικό τους ποσοστό, δίχως δηλαδή το περίφημο μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει σήμερα το πρώτο κόμμα.

Η πιθανότητα ακυβερνησίας θα ευνοούσε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο πλησιάζει στο τέλος της κυβερνητικής του θητείας, τόσο πασχίζει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία. Έχοντας απολέσει το ηθικό πλεονέκτημα που απολάμβανε τον πρώτο χρόνο της διπλής εκλογικής του νίκης, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών. Το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε, το τέταρτο που ακολουθεί από το 2019 με τις μειώσεις των μισθών και την περικοπή του αφορολογήτου, η συμφωνία για το Μακεδονικό και η αμετροέπεια με την οποία χειρίστηκε τα συμφωνηθέντα για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έχουν εξοργίσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Και τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης αισθάνονται ότι το παιχνίδι είναι χαμένο, παρά τις κατά καιρούς φιέστες που στήνονται και παρά τις προσπάθειες των ΜΜΕ που ελέγχει το Μέγαρο Μαξίμου, μήπως και αντιστραφεί το κλίμα. Ακόμη και δημοσκοπήσεις αμφιβόλου εγκυρότητας δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι μειώνει τη διαφορά της από τη ΝΔ.

Το πιο σημαντικό όμως όπλο των κυβερνώντων είναι οι παροχές και οι υποσχέσεις. Έχοντας πάρει εδώ και καιρό οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από την αλήθεια και την ειλικρίνεια, καλλιεργούν κλίμα έντονης υποσχεσιολογίας, με σκοπό να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να βελτιώσουν τη δημοσκοπική τους εικόνα. Η αρχή έγινε με τους συνταξιούχους που γίνονται καθημερινά αποδέκτες αντιφατικών μηνυμάτων από υπουργούς και βουλευτές, για το μείζον ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Η κυβέρνηση παίζει με την αγωνία τους και επιχειρεί να τους θέσει σε ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας, μήπως και υφαρπάξει την ψήφο τους, με αντάλλαγμα τη χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος, το οποίο θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των περικοπών και των φόρων που τους έχει επιβάλει. Σειρά θα πάρουν στη συνέχεια οι χαμηλόμισθοι, στους οποίους υπόσχονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στους οποίους υπόσχονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ή απαλλαγή από την καταβολή της τελευταίας δόσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους υπόσχονται μείωση φορολογικών συντελεστών, οι άνεργοι στους οποίους υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας και πάει λέγοντας.

Μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης δεν θα υπάρχει κοινωνική και οικονομική ομάδα, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει δώσει και από μια υπόσχεση. Μπροστά σε μια πιθανή εκλογική συντριβή, δεν έχουν σημασία λίγα ακόμη ψέματα, μήπως και κλείσει η «ψαλίδα» με τη ΝΔ και ανακοπεί η σημερινή της πορεία προς την εκλογική αυτοδυναμία.

Το δεύτερο όπλο που ήδη επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση (αυτή η προσπάθεια θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα), είναι η πόλωση του πολιτικού σκηνικού με διχαστικό λόγο, ανυπόστατες κατηγορίες, καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας και προσωπικές επιθέσεις στους αντίπαλους της. Η κοινή γνώμη πήρε ήδη μια πρώτη γεύση αυτής της στρατηγικής πριν από λίγες ημέρες, όταν έγινε η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Όσο θα πλησιάζουμε στην ημερομηνία προκήρυξης εκλογών, τόσο θα οξύνεται το κλίμα και θα πέφτει το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Οι πολιτικές λασπομαχίες που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες θα είναι συνεχείς και θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα νέα «ήθη» που έχει εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιολογηθούν αναλόγως από το εκλογικό σώμα. Όπως θα συμβεί και με αυτούς που θα κάνουν τα πάντα ώστε να μη χάσουν τα προνόμια της εξουσίας.

Οι πολίτες και γνώση και κρίση διαθέτουν. Μπορούν να καταλάβουν ποιοι και γιατί τους κοροϊδεύουν και θέλουν να τους κρατήσουν σε κατάσταση ομηρίας με τα ψέματα και τις υποσχέσεις τους. Οι πολίτες είναι αυτοί, σε τελευταία ανάλυση, που θα αποφασίσουν αν αντέχουν άλλες δημιουργικές ασάφειες και οβιδιακές μεταμορφώσεις, ή αν έφτασε η ώρα να απομακρύνουν από την εξουσία όσους τους ξεγέλασαν με τις καταστροφικές αυταπάτες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου