Σχέδιο ακαδημαϊκής αποδυνάμωσης

σχέδιο-ακαδημαϊκής-αποδυνάμωσης-805204

Σε πολιτικό επίπεδο, το Υπουργείο Παιδείας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δυσαρεστήσει τον δήμαρχο της Λάρισας που στηρίχθηκε και θα συνεχίσει να στηρίζεται από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με σταθερά βήματα αποδυναμώνονται τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Βόλο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Λάρισας και Στερεάς Ελλάδας. Οι γείτονές μας λειτουργώντας με μεθοδικότητα, δίχως έριδες και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, επιτυγχάνουν (σε ό,τι αφορά στην πρόταση του Υπουργείου), τη δημιουργία και δεύτερου τμήματος της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα, καθώς επίσης και τη μεταφορά της έδρας του Οικονομικού Τμήματος, που από τότε που ιδρύθηκε βρίσκεται στον Βόλο και έχει να παρουσιάσει σπουδαίο ακαδημαϊκό έργο, ενώ είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα, με υποδειγματικές υποδομές και κορυφαίους διδάσκοντες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χάρη στο συγκεκριμένο τμήμα η πόλη του Βόλου διαθέτει σήμερα το πλέον σύγχρονο πανεπιστημιακό κτήριο της Θεσσαλίας και ένα από τα πιο σύγχρονα σε πανελλήνια κλίμακα. Παρότι λοιπόν τα δύο από τα τρία τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου βρίσκονται στον Βόλο, το Υπουργείο προτείνει στις πρυτανικές αρχές τη μεταφορά της έδρας στη Λάρισα, για λόγους που μένει να εξηγηθούν εντός της Συγκλήτου. Αύριο συνεδριάζει το κορυφαίο θεσμικό όργανο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκεί περιμένουμε με ενδιαφέρον να παρουσιαστούν οι θέσεις των διοικούντων το ίδρυμα.

Σε κάθε περίπτωση, η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Δεν είναι μόνο η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Οικονομικού Τμήματος. Το Υπουργείο, λειτουργώντας σαν Πόντιος Πιλάτος στο θέμα της Γεωπονικής Σχολής (την έδρα της οποίας επίσης διεκδικούν οι γείτονές μας), προτείνει από τη μια την παραμονή στον Βόλο των υφιστάμενων Τμημάτων Ιχθυολογίας και Φυτικής Παραγωγής καθώς επίσης και της έδρας της Σχολής, και από την άλλη την ίδρυση δυο νέων Τμημάτων στη Λάρισα, αντί για ένα που περιελάμβανε η πρόταση του Πανεπιστημίου. Αναμένεται επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον η αξιολόγηση αυτής της πρότασης από τη Σύγκλητο, καθώς ανοίγουν πλέον ζητήματα ως προς την εύρυθμη λειτουργία τόσων Τμημάτων με παρόμοιο αντικείμενο σε τόσο κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο.

Σε πολιτικό επίπεδο, το Υπουργείο Παιδείας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δυσαρεστήσει τον δήμαρχο της Λάρισας που στηρίχθηκε και θα συνεχίσει να στηρίζεται από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καλογιάννης διεκδίκησε για την πόλη του τη μερίδα του λέοντος από το σχέδιο συνένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ως ένα βαθμό αυτό είναι κατανοητό. Δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία το σχέδιο αποδυνάμωσης των Ακαδημαϊκών Σχολών στον Βόλο, ο δήμαρχος του οποίου αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση. Η πρόταση του Υπουργείου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα δύο γειτονικά ΤΕΙ είναι απαξιωτική για τον Βόλο που κάποια στιγμή, όπως έλεγε με νόημα χθες στον γράφοντα κορυφαίο ακαδημαϊκό στέλεχος, πρέπει να πάψει να είναι ικανοποιημένος με τα ψίχουλα που του πετάνε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου