Ευχή όλων να πρόκειται για φήμες

ευχή-όλων-να-πρόκειται-για-φήμες-813345

Αν αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια επισκιαστεί από μια ενδεχόμενη επιβεβαίωση των φημών περί συναλλαγής στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα πάει στράφι το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της κυβέρνησης

Απολύτως ντροπιαστική για την ελληνική κυβέρνηση είναι η έντονη φημολογία των τελευταίων 24ώρων που αναπαράγεται και εμπλουτίζεται από τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα ΜΜΕ με νέες πληροφορίες, αναφορικά στο ενδεχόμενο συναλλαγής με τους Ευρωπαίους στο θέμα ονοματολογικού των Σκοπίων, με αντάλλαγμα μια καλή συμφωνία για το δημόσιο χρέος της χώρας. Αυτή η σεναριολογία τροφοδοτείται με δηλώσεις και τοποθετήσεις (επίσημες και ανεπίσημες) εντός και εκτός Ελλάδας, η οποία φέρεται να υποχώρησε στο Μακεδονικό προκειμένου τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι τα προσδοκώμενα.

Αν αυτά τα σενάρια επαληθευτούν, θα το ξέρουμε ίσως και αύριο στο κρίσιμο Eurogroup, όπου αναμένονται ανακοινώσεις για το θέμα του χρέους. Αν η επίμαχη συμφωνία είναι κατώτερη των δικών μας προσδοκιών, τότε δεν θα επαληθευτούν όσοι διακινούν φήμες περί συναλλαγής για το όνομα της FYROM. Σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει ένας νέος κύκλος οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό έντασης.

Τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους αποτελούν κυρίαρχη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο και τη συμφωνία με τα Σκόπια θα οικοδομήσει ένα επικοινωνιακό αφήγημα, με το οποίο ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να διαστρεβλώσει ξανά την πραγματικότητα και να παρουσιάσει ως επιτυχία της κυβέρνησής του την περίφημη έξοδο από τα μνημόνια, καθώς και το κλείσιμο ενός εθνικού θέματος που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες ταλανίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές μας.

Αν αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια επισκιαστεί από μια ενδεχόμενη επιβεβαίωση των φημών περί συναλλαγής στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όχι μόνο θα πάει στράφι το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της κυβέρνησης, αναφορικά στα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της επίμαχης συμφωνίας, αλλά θα προκύψουν και πολιτικές εξελίξεις που θα είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες.

Η χώρα μας από το 2010 που τέθηκε σε καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης, απώλεσε ένα σημαντικό μέρος της αυτονομίας της σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων για θέματα οικονομικής πολιτικής. Όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις έπρεπε να έχουν προηγουμένως την έγκριση των δανειστών προκειμένου να ψηφίσουν στη συνέχεια στη Βουλή μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα με τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας και στο κοινωνικό κράτος.

Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το σημείο να έχουν ασκηθεί και να έχουν γίνει αποδεκτές πιέσεις, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων, με αντάλλαγμα ένα ευνοϊκό πακέτο μέτρων για το χρέος, υπάρχει τεράστια απόσταση. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, εκτός από ανεπαρκής ως προς την άσκηση εξουσίας είναι και επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου