Αργός θάνατος

αργός-θάνατος-814039

Ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι άνθρωποι της αγοράς συμμερίζονται την υπέρμετρη αισιοδοξία των βουλευτών και των στελεχών της κυβέρνησης, ότι μετά τον Αύγουστο η οικονομία θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά

Ενα εφιαλτικό εξάμηνο συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες για την εμπορική αγορά του Βόλου, όπου η μείωση της κατανάλωσης και οι συνεχείς αρνητικοί τζίροι των καταστημάτων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους επαγγελματίες. Τίποτα δεν θυμίζει αυτές τις ημέρες ότι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι. Οι αγορές εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο και βάσει των απολύτως απαραιτήτων αναγκών των καταναλωτών, ενώ τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων κινούνται μόνο κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, όταν δηλαδή πέφτει στην αγορά χρήμα από τις συντάξεις.

Αυτό το στρεβλό οικονομικό μοντέλο θα πάψει να υφίσταται από τις αρχές του χρόνου που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων έως 18%, βάσει των όσων ψήφισαν οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τα πακέτο των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου που θα ισχύσει από τις αρχές του 2020, αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή στις εναπομείνασες εμπορικές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν είναι εκρηκτικό και τα οικονομικά δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Ούτε στις χειμερινές εκπτώσεις, ούτε κατά την πασχαλινή περίοδο κινήθηκε η τοπική εμπορική αγορά. Αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται και αυτό το διάστημα που έχουμε μπει στη θερινή περίοδο. Οι καταναλωτές παραμένουν «κουμπωμένοι» και αγωνιούν για το μέλλον, καθώς τα νέα μέτρα τα οποία πέρασαν από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, θα επιδεινώσουν κι άλλο την καθημερινότητά τους.

Ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι άνθρωποι της αγοράς συμμερίζονται την υπέρμετρη αισιοδοξία των βουλευτών και των στελεχών της κυβέρνησης, ότι μετά τον Αύγουστο η οικονομία θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και πως θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Αυτό το σενάριο δεν έχει καμία απολύτως ρεαλιστική βάση, από τη στιγμή που η κατανάλωση δεν ενισχύεται και η πραγματική οικονομία «φυτοζωεί». Με τις συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων συντηρούνται χιλιάδες νοικοκυριά, με τις ίδιες συντάξεις περιμένει να ανασάνει στις αρχές κάθε μήνα η αγορά. Από τον Ιανουάριο που αυτές οι συντάξεις θα «ψαλιδιστούν» κι άλλο και δεν θα επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες των απόμαχων της δουλειάς, τι θα γίνει;

Αν, δε, συνεκτιμήσουμε και τις συνέπειες από τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020, που θα επηρεάσει και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τότε προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Το πλέον παράδοξο είναι πως η κυβερνητική πλευρά επιμένει ότι θα φτιάξουν τα πράγματα, ενώ εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι πολιτικές που ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα των καταναλωτών και της αγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου