Οι μπαχαλάκηδες του εθνικισμού καιροφυλακτούν

οι-μπαχαλάκηδες-του-εθνικισμού-καιρο-815499

Σε ανάλογες συγκεντρώσεις πάντα υπάρχουν δυνάμεις που σπέρνουν τον διχασμό, για να δρέψουν στη συνέχεια τους καρπούς των άθλιων επιδιώξεών τους

Το μεγάλο ζητούμενο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, δεν είναι η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής και της ισχνής κοινοβουλευτικής της πλειοψηφιας. Αυτό εύκολα ή δύσκολα δεν πρόκειται να διαταραχθεί από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν πάση θυσία τη συμμαχία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνούν κάθετα και οριζόντια με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Είναι δε τόσο ισχυρή η σχέση εξάρτησής τους από την εξουσία και τα όσα αυτή τους διασφαλίζει, ώστε δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξουν την κυβέρνηση για ένα θέμα που θα κληθεί να επικυρώσει η εθνική αντιπροσωπεία μετά από αρκετούς μήνες, όταν δηλαδή μπορεί να έχουν μεσολαβήσει εκλογές και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να μην έχει μπει στη Βουλή ή να μην υφίσταται καν.

Το μεγάλο ζητούμενο της συζήτησης επί της πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης και η αποτροπή ακροτήτων, που ήδη προσπάθησαν να προκαλέσουν ακραίες εθνικιστικές φωνές εντός και εκτός Βουλής, με σκοπό να διχαστεί ο λαός και να προκύψουν βίαια επεισόδια και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Προφανώς ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν αποδέχεται το περιεχόμενο της συμφωνίας για το όνομα των Σκοπιών. Προφανώς πολλοί θεωρούν ότι με την επίμαχη συμφωνία η χώρα μας απεμπολεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας της και πως ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μια συμφωνία που δεν είχε τη έγκριση ούτε της Βουλής ούτε της ελληνικής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι αντιδράσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων να αποτελέσουν την αφορμή για κοινωνική αναστάτωση και την πρόκληση επεισοδίων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εντός της Βουλής, όπου θα εξελίσσεται η κρίσιμη συζήτηση, τα πολιτικά στελέχη πρέπει να έχουν υπόψη ότι από τις δικές τους τοποθετήσεις θα εξαρτηθούν πολλά σε ό,τι αφορά στο κλίμα το οποίο θα διαμορφωθεί στην πλατεία Συντάγματος. Έξω από τη Βουλή οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου οφείλουν να προλάβουν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να απομονώσουν τις ακραίες φωνές που έχουν σκοπό να μετατρέψουν το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό σε λαϊκό δικαστήριο. Η διαχρονική επιδίωξή τους για πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας δεν πρέπει να βρει πρόσφορο έδαφος αυτό το διήμερο.

Η πρώτη αντίδραση της Βουλής, που ενεργοποίησε το σχετικό άρθρο του κανονισμού και απέκλεισε τη Χρυσή Αυγή από τη συζήτηση, είναι ένα θετικό βήμα. Αρκεί οι τοποθετήσεις των βουλευτών να μην πυροδοτήσουν εστίες έντασης έξω από το μέγαρο του Κοινοβουλίου, όπου θα εξελίσσεται το μεγάλο συλλαλητήριο. Σε ανάλογες συγκεντρώσεις πάντα υπάρχουν δυνάμεις που σπέρνουν τον διχασμό, για να δρέψουν στη συνέχεια τους καρπούς των άθλιων επιδιώξεών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου