«Διώχνουν» τους ειδικευόμενους γιατρούς

διώχνουν-τους-ειδικευόμενους-γιατ-817634

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις ιατρικές ειδικότητες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους απόφοιτους των ιατρικών πανεπιστημιακών σχολών, ώστε να παραμείνουν στη χώρα τους.

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα με το πρόγραμμα εφημεριών της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου του Βόλου. Από τον Ιούλιο όμως ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι καθώς το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών εξακολουθεί και υφίσταται, όχι μόνο στην ορθοπεδική αλλά και στην παιδιατρική κλινική. Οι εναπομείναντες ειδικοί γιατροί δεν επαρκούν, οι ειδικευόμενοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους και εγκαταλείπουν το «Αχιλλοπούλειο», ενώ οι προσλήψεις επικουρικών δεν μπορούν να αμβλύνουν το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δώσει μόνιμες λύσεις.

Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις ειδικών γιατρών, οι οποίοι θα μπορέσουν να συνδράμουν το έργο των εξαντλημένων συναδέλφων τους, παραμένουν μεγάλο ζητούμενο όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά, για το σύνολο του δημόσιου τομέα στη χώρα μας εξαιτίας των γνωστών περιορισμών. Τι μένει λοιπόν για να μη βάλουν λουκέτο οι κλινικές και τα τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων; Από τη μια μεριά το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες του και από την άλλη οι διοικήσεις, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, να φροντίσουν για την κάλυψη των τεράστιων κενών.

Η επιλογή των ειδικευόμενων γιατρών αρχίζει και αποδυναμώνεται καθώς οι αλλαγές, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί στο σύστημα εκπαίδευσης αναμένεται να ωθήσουν ακόμη περισσότερους νέους επιστήμονες να εγκαταλείψουν τη χώρα που σπούδασαν την ιατρική επιστήμη και να επιλέξουν κάποια από τις πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, όπου έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία οκτώ χρόνια περισσότεροι από 12.400 νέοι γιατροί. Αυτό το νούμερο προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι και διπλάσιος!

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις ιατρικές ειδικότητες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους απόφοιτους των ιατρικών πανεπιστημιακών σχολών, ώστε να παραμείνουν στη χώρα τους. Τόσο το σχεδιαζόμενο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας, όσο και το πρόγραμμα εκπαίδευσης, που όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας είναι ασαφή και δημιουργούν συνθήκες εργασιακής ομηρίας για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εκτιμάται ότι θα επιταχύνουν τους ρυθμούς εξόδου από τη χώρα των νέων επιστημόνων.

Γιατί ποιος ειδικευόμενος θα επιλέξει ένα σύστημα εκπαίδευσης που τον αντιμετωπίζει σαν γιατρό – πασπαρτού, καθώς λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κλινικών και των τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων και όχι τις δικές του εκπαιδευτικές ανάγκες; Ήδη υπάρχει μείζον πρόβλημα με την κάλυψη βασικών αναγκών σε νευραλγικές κλινικές, όπως η ορθοπεδική και η παιδιατρική του «Αχιλλοπουλείου». Αν δεν ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το προωθούμενο σύστημα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων συναδέλφων τους, σύντομα οι δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας θα καταρρεύσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου