Το τουριστικό στολίδι έγινε ξανά ρημαδιό

το-τουριστικό-στολίδι-έγινε-ξανά-ρημα-821219

Από τουριστικό φιλέτο η πλαζ των Αλυκών έχει μετατραπεί ξανά σε εστία μόλυνσης και εγκατάλειψης της ευρύτερης περιοχής

Για ακόμη μια χρονιά η πλαζ των Αλυκών απασχολεί την επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο, καθώς η εικόνα της παραπέμπει σε μια ρημαγμένη υποδομή και όχι σε μια τουριστική εγκατάσταση πραγματικό φιλέτο. Το σκηνικό που έζησε η πόλη πριν από λίγα χρόνια, με την κλειδαμπαρωμένη είσοδο της πλαζ και τις θλιβερές εικόνες με τα σκουπίδια και τα αγριόχορτα, τόσο στην παραλία όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, επαναλαμβάνονται φέτος. Ο εκμισθωτής της πλαζ δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια των προθέσεών του για το φετινό καλοκαίρι, ενώ οι Βολιώτες δεν μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις υποδομές της κορυφαίας ίσως παραλίας του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαν γίνει παρεμβάσεις για τη λειτουργία της πλαζ των Αλυκών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική σύμβαση με τον Δήμο Βόλου, αλλά και με βάση τα όσα επιτάσσει η νομοθεσία για τις οργανωμένες παραλίες κολύμβησης, διαψεύστηκαν φέτος. Ο περσινός οργασμός των εργασιών για τον καθαρισμό της παραλίας και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για το νέο αναψυκτήριο, την ανακαίνιση των αποδυτηρίων και την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, έδωσε φέτος τη θέση του στην εγκατάλειψη, τα λουκέτα και την οργιώδη βλάστηση.

Το χειρότερο όλων είναι ότι ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του εκμισθωτή σε ό,τι αφορά στο φετινό καλοκαίρι. Άλλες αντίστοιχες χρονικές περιόδους επέλεγε να καταβάλει το ετήσιο μίσθωμα στον Δήμο Βόλου και να κρατά κλειστή την παραλία, δημιουργώντας αισθήματα οργής και αγανάκτησης τόσο στους κατοίκους της συνοικίας Νέων Παγασών, όσο και στους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος γενικότερα, που θέλουν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους κοντά στην πόλη για ευνόητους λόγους.

Αρχές Ιουνίου και από τουριστικό φιλέτο η πλαζ των Αλυκών έχει μετατραπεί ξανά σε εστία μόλυνσης και εγκατάλειψης της ευρύτερης περιοχής. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ανικανότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί κατάλληλα τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο εκμισθωτής με τον Δήμο Βόλου έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Για επτά ακόμη καλοκαίρια, δηλαδή, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παραμείνει στην τωρινή απογοητευτική κατάσταση η πλαζ των Αλυκών και κανείς να μην μπορεί να αντιδράσει.

Θα έπρεπε ήδη η νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου να έχει εξετάσει τις πιθανότητες ακύρωσης της σχετικής σύμβασης, από τη στιγμή που ο ανάδοχος δεν ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, ως προς τη λειτουργία της πλαζ. Επειδή λοιπόν τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά, ας μεριμνήσει ο δήμος για τον καθαρισμό της παραλίας και την ελεύθερη προσβασιμότητα των λουόμενων, έτσι ώστε να μπορούν να χαρούν το μπάνιο τους, έστω χωρίς τις πολυτέλειες που είχε υποσχεθεί η εκμισθώτρια εταιρεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου