ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λιγότεροι μαθητές

λιγότεροι-μαθητές-826233

Λιγότεροι μαθητές στα δημόσια σχολεία, σημαίνουν λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Αυτό είναι το αβίαστο συμπέρασμα για το φαινόμενο της συνεχιζόμενης μείωσης του αριθμού των μαθητών που εγγράφονται κάθε χρόνο στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Το ποσοστό της μείωσης ξεπερνά φέτος το 13% και είναι αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Σε περιφερειακούς δήμους της Μαγνησίας, όπως η Σκόπελος και ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, ενώ και στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Οι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στα χρόνια της κρίσης, που περιόρισαν δραματικά τα εισοδήματα και ανάγκασαν τις οικογένειες να μην κάνουν πολλά παιδιά, άρχισαν να φαίνονται από τον περασμένο Ιούνιο, όταν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στις εγγραφές παιδιών στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου.

Πλέον, αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται και στη φετινή διαδικασία των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο, ενώ οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, από τη δική τους πλευρά, επισημαίνουν τις συνέπειες στο θέμα των προσλήψεων συναδέλφων τους.

Με αυτή την κατάσταση, η διεκδίκηση για μόνιμες προσλήψεις αποδυναμώνεται, ενώ η εύκολη λύση των αναπληρωτών μετατρέπεται σε ιδανική δικαιολογία για το αρμόδιο υπουργείο.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου