Παροχολογίας το ανάγνωσμα

παροχολογίας-το-ανάγνωσμα-19405

Καθημερινά ο τραγέλαφος των υποσχέσεων που δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση και των υπονοούμενων για βελτίωση της καθημερινότητάς μας μετά τον Αύγουστο, εμπλουτίζεται με καινούργια φληναφήματα και λαϊκίστικες κορώνες

Ανεξάντλητο είναι το ρεπερτόριο των κυβερνητικών στελεχών στους τομείς της παροχολογίας και της καλλιέργειας ψεύτικων προσδοκιών, με σκοπό να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κι έτσι να κερδίσουν επικοινωνιακά όσοι ποντάρουν σε αυτές τις πρακτικές. Καθημερινά ο τραγέλαφος των υποσχέσεων που δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση και των υπονοούμενων για βελτίωση της καθημερινότητάς μας μετά τον Αύγουστο, εμπλουτίζεται με καινούργια φληναφήματα και λαϊκίστικες κορώνες, μήπως και «τσιμπήσουν» οι πολίτες.

Σε αυτό το σήριαλ προστέθηκαν τα τελευταία 24ωρα οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, για επαναφορά της 13ης σύνταξης από την Πρωτοχρονιά του 2019 και οι διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πολιτών που έχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ο ευρωβουλευτής θα έπρεπε να λάβει υπόψη προτού εκτοξεύσει αυτές τις αερολογίες, ότι οι συνταξιούχοι από τη νέα χρονιά θα χάσουν τουλάχιστον μια σύνταξη ετησίως εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Όταν, δε, τεθεί σε ισχύ και το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ, οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα είναι υπερπολλαπλάσιες, χωρίς να υπολογίζονται οι περικοπές που έχουν υποστεί την τελευταία οκταετία.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, όπου το «μαγείρεμα» των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κορυφώνεται, αυτοί που διαδίδουν ότι οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ θα απαλλαγούν από τον επίμαχο φόρο (την κατάργηση του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία του προεκλογικού του αγώνα το 2015), είτε αγνοούν ότι πρέπει να εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, είτε κοροϊδεύουν ανερυθρίαστα την κοινωνία. Εκτός και αν έχουν αποφασίσει να εισπράξουν τον ΕΝΦΙΑ με… ταξικά κριτήρια!

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμπεραίνεται αβίαστα από όλο αυτό το αλαλούμ των παροχών, δίχως ξεκάθαρο σχεδιασμό, και το πιο σημαντικό δίχως να διασφαλίζεται ότι αυτές οι υποσχέσεις μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να διαταράξουν τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, σε ένα κομβικό σημείο εις ό,τι αφορά στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου κλείνουν το μάτι στην κοινωνία, υποκρινόμενοι πως από τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση θα αποκτήσει πλήρη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής της πολιτικής, καθώς και απόλυτη ελευθερία στον τρόπο άσκησης εξουσίας.

Η πραγματικότητα απέχει ωστόσο πολύ από αυτή την εκτίμηση. Οι δανειστές όχι μόνο θα συνεχίσουν να κρατούν υπό ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο την Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται να απαιτήσουν να περιληφθεί στο νέο πλαίσιο επιτήρησης ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μνημονιακών μέτρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου