ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γιατί πανηγυρίζουν;

γιατί-πανηγυρίζουν-20616

Ξεπερνούν τις 100.000 οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο, με τους υπεύθυνους του υπουργείου Εργασίας να πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταγράφηκε η υψηλότερη μηνιαία επίδοση από το 2001.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι θετικό κατά 100.246 θέσεις εργασίας, ενώ ρεκόρ αποτελεί και το αντίστοιχο ισοζύγιο για το πρώτο 4μηνο του 2018, καθώς δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα περισσότερες από 155.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Απρίλιο του 2018 αυξήθηκε το ποσοστό των προσλήψεων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, που πλέον φτάνουν το 55,6%. Ωστόσο, αυτό που δεν προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι το ύψος των αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ιδίως για αυτούς που εργάζονται υπό καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Οι μισθοί σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 ευρώ το μήνα και αν διαβάσουμε προσεκτικά τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» θα διαπιστώσουμε ότι περισσότεροι από 4 στους δέκα εργαζόμενους, αμείβονται στην ουσία με ψίχουλα.

Ας πέσουν λοιπόν οι πανηγυρικοί τόνοι και ας προσπαθήσουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τη μεταστροφή των δεδομένων στην αγορά εργασίας.

Γ. Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου