Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν πράξη

οι-δεσμεύσεις-πρέπει-να-γίνουν-πράξη-20717

Τα περιθώρια για ελιγμούς και παραπλάνηση της κοινής γνώμης στενεύουν επικίνδυνα για τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης πλησιάζει και οι δανειστές δεν συγκινούνται από τις προσπάθειες των κυβερνώντων να μεταθέσουν ή ακόμη και να ματαιώσουν την υλοποίηση οδυνηρών, για την πλειοψηφία της κοινωνίας, οικονομικών μέτρων.

Η υπερψήφιση των μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και το «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι δεδομένη. Με πόνο καρδιάς, όπως οι ίδιοι διακήρυτταν όταν πέρασε από την εθνική αντιπροσωπεία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, σήκωσαν τα χέρια τους και στήριξαν τα συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα έρχεται η ώρα της υλοποίησης τους. Αυτό θα είναι ένα καίριο πλήγμα για την εικόνα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας.

Όσο πάντως πλησιάζει αυτή η δύσκολη συγκυρία, τόσο πληθαίνουν οι φωνές υπουργών και βουλευτών (τις περισσότερες φορές αυτές οι φωνές στερούνται ουσίας και επιχειρημάτων), για πιθανή αναβολή υλοποίησης κατ’ αρχήν του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων έως 18%, και στη συνέχεια για τη μείωση του αφορολογήτου, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν γνωρίσει οι έλληνες φορολογούμενοι.

Μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο πλησιάζει η ώρα να υλοποιηθούν οι νόμοι που ψήφισε στη Βουλή η συγκυβέρνηση για την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και των χαμηλών φορολογικών συντελεστών στα νησιά, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, καθώς επίσης και για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. Με αλλά λόγια, πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τα στελέχη της συγκυβέρνησης που αντιμετωπίζουν με τρόμο τις πιθανές συνέπειες για τα κόμματα, στα οποία ανήκουν, από την υλοποίηση αυτού του πακέτου των σκληρών μέτρων. Το πρόσημο τους είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκό και κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε αριστερή κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά δε στον αντίκτυπο αυτών των μέτρων στη δημοφηλία της κυβέρνησης, αυτό είναι κάτι που θα φανεί μόλις στηθούν κάλπες, αν και ήδη καταγράφεται μια ξεκάθαρα αρνητική εικόνα στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Όσο και αν επιχειρούν να την αμφισβητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ δύσκολα αυτή μπορεί να αντιστραφεί.

Κάποιοι κορυφαίοι υπουργοί έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πορεία υλοποίησης των οδυνηρών μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Γνωρίζουν ότι για να κλείσει η αξιολόγηση και να αποφασιστούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι νέες περικοπές. Οι περισσότεροι όμως υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθούν και παίζουν με την αγωνία των πολιτών, αφήνοντας να αιωρούνται υποσχέσεις με τον χαρακτήρα χρησμών της Πυθίας. Προφανώς, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι απέναντι τους έχουν σκληρούς διαπραγματευτές, οι οποίοι κάθε άλλο παρά νοιάζονται για την πολιτική διάσωση και επιβίωση των στελεχών της συγκυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου