Πλημμυρόπληκτοι με ιώβεια υπομονή

πλημμυρόπληκτοι-με-ιώβεια-υπομονή-22115

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αναφορικά στην έγκριση των κονδυλίων για τις αποζημιώσεις των πληγέντων πολιτών είναι πολύπλοκο

Μόνο θλίψη και απογοήτευση για τα ανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού προκαλεί η είδηση ότι σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία μετά τις φονικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Μαγνησία τον Δεκέμβριο του 2009 και κόστισαν τη ζωή τριών συνανθρώπων μας, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε κονδύλι ύψους 260.000 ευρώ, περίπου για τους πλημμυροπαθείς της περιοχής της Σούρπης, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα με ιδιαίτερη μανία. Δήμος ήταν τότε η Σούρπη, που έζησε τραγικές στιγμές όταν οι ορμητικοί χείμαρροι κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο και το δίκτυο υδροδότησης, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δημοτών.

Μέχρι και σε αποκλεισμό της εθνικής οδού είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν οι κάτοικοι της Σούρπης, προκειμένου να πιεστεί το αρμόδιο υπουργείο και να αποζημιώσει τάχιστα τους πληγέντες. Στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ υπολογιζόταν από τον τότε δήμαρχο Κώστα Καραγκιόζογλου, το συνολικό ύψος των ζημιών. Εννέα ολόκληρα χρόνια μετά η Σούρπη αποτελεί πλέον δημοτική ενότητα του διευρυμένου δήμου Αλμυρού. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει λοιπόν ότι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πλημμυροπληκτοι, μόλις που φτάνουν το 30% των ποσών, τα οποία διεκδικούσαν αρχικά, ενώ για να τους καταβληθεί έστω αυτό το πετσοκομμένο βοήθημα θα πρέπει να υποβάλουν ξανά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Αυτή η αναδρομή στις περιπέτειες των πλημμυροπληκτων της Σούρπης αφορά άμεσα στους ομοιοπαθείς της Σκοπέλου που περιμένουν αντίστοιχες αποζημιώσεις από το Σεπτέμβριο του 2015, καθώς βέβαια και σε όσους επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα στο Ανατολικό Πήλιο. Και στις δύο αυτές περιοχές περιόδευσε ο υπουργός Υποδομών. Και στις δύο περιπτώσεις οι πλημμυρόπληκτοι εισέπραξαν υποσχέσεις από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα αποζημιωθούν τάχιστα για τις ζημιές που υπέστησαν. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ακόμη περιμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις.

Κατά την άποψη μας, η υπομονή τους θα πρέπει να είναι ανεξάντλητη, καθώς οι πλημμυροπαθείς της Σούρπης κόντεψαν να συμπληρώσουν δεκαετία προκειμένου να αποζημιωθούν. Είναι τόσο πολύπλοκο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αναφορικά στην έγκριση των κονδυλίων για τις αποζημιώσεις των πολιτών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και τόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τις υπουργικές υποσχέσεις για άμεση ανακούφιση των πληγέντων, μέχρι την ώρα που οι τελευταίοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, ώστε αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας η στάση των αρμοδίων, λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της καταιγίδας.

Πάντα φροντίζουν να δείξουν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους, με επισκέψεις και περιοδείες, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από σκληρή κριτική στους προκατόχους τους, που δεν φρόντισαν για τη θωράκιση των πλημμυρόπληκτων περιοχών, όπως επίσης και από δεσμεύσεις για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών ταχείας αποζημίωσης των πληγέντων. Μέχρι να γίνουν εκλογές, να αλλάξουν τα πρόσωπα, να ενσκήψει η επόμενη θεομηνία και να βρεθούμε ξανά μάρτυρες στον ίδιο τραγέλαφο!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου