Οικονομική ασφυξία

οικονομική-ασφυξία-23365

Tα αποτελέσματα της εν εξελίξει νέας έρευνας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – μελών της αναμένονται στα τέλη Μαΐου, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές μικρές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Η άγρια φορολόγηση και οι ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό περιβάλλον για την πλειοψηφία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας για το 50 με 60% των μελών της ΟΕΒΕΜ.

Στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του φορολογικού νόμου που προβλέπει προκαταβολή φορών σε ποσοστό 100% και συντελεστές φορολόγησης 29%, οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη της αγοράς έχουν σχεδόν εκλείψει, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα -που είναι στην ουσία ένας δεύτερος φορολογικός βραχνάς για τους ελεύθερους επαγγελματίες- περιορίζει ακόμη περισσότερο τις όποιες θετικές προοπτικές της ιδιωτικής οικονομίας.

Κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα και της νέας έρευνας της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών δεν αναμένεται να δείξουν κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά στην προβληματική πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου οι θετικές εκτιμήσεις για έξοδο από τα μνημόνια και επιστροφή στην ανάπτυξη ακούγονται τόσο ασαφείς και ανεδαφικές.

Όταν δε οι εκπρόσωποι του κλάδου συνδέουν την τόνωση της αγοράς με τις συντάξεις και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που θα προκληθούν στην πραγματική οικονομία από τις νέες περικοπές, οι οποίες βρίσκονται προ των πυλών, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του αδιεξόδου των μικρομεσαίων.

Αυτό το κλίμα μιζέριας και ανασφάλειας δύσκολα μπορεί να αναστραφεί. Μάλιστα, από τη στιγμή που εντείνονται τα προβλήματα με τις σωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, χωρίς να αποδίδουν μέτρα που θα μπορούσαν να τις ανακουφίσουν όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, τότε η πορεία μοιάζει προδιαγεγραμμένη και οι συνέπειες μη αναστρέψιμες.

Σε τοπικό επίπεδο, το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας των περισσότερων ελεύθερων επαγγελματιών και βιοτεχνών επιτείνεται από την αδυναμία συνεργασίας και χάραξης κοινής στρατηγικής μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως για παράδειγμα η ΟΕΒΕΜ και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, όπου οι πληγές της εκλογικής αναμέτρησης του περασμένου Δεκέμβρη παραμένουν ανοικτές και οι επικεφαλείς των δύο φορέων εξακολουθούν να παραμένουν σε απόσταση, αδυνατώντας να συνεννοηθούν ακόμη και σε στοιχειώδη ζητήματα, όπως η στέγαση των γραφείων της ομοσπονδίας, η οποία έχει προταθεί να μεταφερθούν στο μέγαρο Μπρισίμη, ωστόσο η πλευρά του Επιμελητηρίου δεν έχει απαντήσει ακόμη στο σχετικό αίτημα, δίχως παράλληλα να ξεκαθαρίζει τη στάση της στο θέμα της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων της ΟΕΒΕΜ, η οποία προς το παρόν στεγάζεται στο κτίριο των πρώην ΕΛΤΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου