Χαριστική βολή

χαριστική-βολή-32493

Μόνο ένας αδαής περί των οικονομικών ή ένας αδίστακτος λαοπλάνος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι μέτρα που περικόπτουν τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, οδηγούν σε αντίστοιχες περικοπές των καταναλωτικών και φοροδοτικών τους ικανοτήτων

Όσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τη μακρόχρονη μνημονιακή περίοδο και την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, τόσο αυξάνεται η ανησυχία των πολιτών για τη μορφή που θα λάβει η καθημερινότητά τους μετά της 20 Αυγούστου, που ολοκληρώνεται και η τρίτη δανειακή σύμβαση. Οι πληροφορίες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Η σύνδεση των αποφάσεων για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας με την εφαρμογή, από τον Ιανουάριο του 2019, του μέτρου για την περικοπή του αφορολογήτου, μαζί με το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, προκαλούν εφιάλτες στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι βλέπουν να έρχεται όλο και πιο κοντά η μέρα που τα εισοδήματά τους θα «ψαλιδιστούν» ακόμη περισσότερο.

Ο Π. Τόμσεν, αναφερόμενος στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα εφαρμογής του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου από τα 8.600 ευρώ που είναι σήμερα στα 5.600 ευρώ, ίσως και από τον ερχόμενο Ιανουάριο και όχι από το 2020, όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου που αποδέχτηκε η συγκυβέρνηση ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα προκαλέσουν ισχυρότατο σοκ όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στην αγορά. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν τις ετήσιες αποδοχές τους να συρρικνώνονται δραματικά, καθώς εκτιμάται ότι από τη μείωση του αφορολογήτου θα χάσουν τουλάχιστον έναν μισθό και μια σύνταξη τον χρόνο, αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά δε στους συνταξιούχους, οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές, καθώς θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται σε ποσοστό 18%, εξαιτίας της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα εκατομμυρίων νοικοκυριών που έχουν υποστεί τα πάνδεινα εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, θα δεχτεί ένα καίριο χτύπημα. Άμεση συνέπεια θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης όσων θα πληγούν από τη νέα «λαίλαπα».

Η κατακρήμνιση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ επιβάλλεται οριζοντίως και προβλέπει τις ίδιες έμμεσες μειώσεις αποδοχών, τόσο σε όσους λαμβάνουν 9.000 ευρώ τον χρόνο όσο και σε όσους αμείβονται με ποσά 25, 30 και 40.000 ευρώ! Με αλλά λόγια, 700 περίπου ευρώ ετησίως θα χάσει ένας εργαζόμενος των 650 ευρώ, 700 ευρώ θα χάσει και ένας μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ. Η επόμενη μέρα της εφαρμογής αυτού του άδικου και παράλογου μέτρου θα οδηγήσει σε δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης εκατομμυρίων νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, της κατανάλωσης. Το χτύπημα που θα δεχτεί η αγορά από το συγκεκριμένο μέτρο, το όποιο έχει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα είναι καίριο. Οι όποιες εκτιμήσεις για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας θα εξανεμιστούν και τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν, από τη στιγμή που οι βασικοί «αιμοδότες» των εμπορικών επιχειρήσεων θα χάσουν και την εναπομείνασα αγοραστική τους δύναμη.

Ελάχιστα, ωστόσο, απασχολεί το οικονομικό επιτελείο αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο, καθώς όταν υπερψηφιζόταν από την εθνική αντιπροσωπεία το συγκεκριμένο μέτρο, η βασική επιδίωξη των εμπνευστών του ήταν η αύξηση των φορολογικών εσόδων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022. Προφανώς δεν υπολόγισαν τον παράγοντα της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, που έχουν εξαντληθεί τόσα χρόνια πληρώνοντας φόρους και χαράτσια, ενώ ταυτόχρονα τα εισοδήματά τους συνεχώς συρρικνώνονται.

Έτσι λοιπόν, η εφαρμογή του μέτρου για τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ θα προκαλέσει νέο κύμα ληξιπροθέσμων οφειλών προς τις εφορίες. Ήδη το τερατώδες ποσό που έχει σωρευτεί φτάνει στο 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Ήδη κάθε μήνα αυξάνονται οι οφειλές προς την εφορία, καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Φανταστείτε το αντίστοιχο σκηνικό όταν θα πετσοκοπούν κι άλλο τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων από τη νέα μείωση του αφορολογήτου και την περαιτέρω συρρίκνωση των συντάξεων.

Μόνο ένας αδαής περί των οικονομικών ή ένας αδίστακτος λαοπλάνος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι μέτρα που περικόπτουν τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, οδηγούν σε αντίστοιχες περικοπές των καταναλωτικών και φοροδοτικών τους ικανοτήτων. Ειλικρινά αδυνατούμε να συμπεράνουμε τι είναι χειρότερο για τη χώρα. Να την κυβερνά μια ομάδα πολιτικών τυχοδιωκτών που αναρριχήθηκαν στην εξουσία λέγοντας ψέματα και δεν διαθέτουν ένα σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση, ή ένα συνονθύλευμα ανίκανων πολιτικάντηδων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι οι επιλογές τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική εξόντωση εκατομμυρίων νοικοκυριών;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου