Ενας στους πέντε σε συνθήκες ακραίας φτώχιας

ενας-στους-πέντε-σε-συνθήκες-ακραίας-φ-36413

Τον Αύγουστο που η χώρα μας θα βγει από τα μνημόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση

Η ψευδαίσθηση της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και της επερχόμενης ανάπτυξης, ενισχύεται από τη δημοσιοποίηση στοιχείων, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση που βιώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Προχθεσινά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ένας στους πέντε Έλληνες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Οι άνθρωποι αυτοί αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους, ενώ στερούνται ακόμη και το φαγητό ή τη θέρμανση του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με τα επίμαχα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πίσω από τη Βουλγαρία στη λίστα των χωρών όπου οι πολίτες στερούνται βασικών υλικών αγαθών. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή θεωρεί ως σοβαρή υλική στέρηση την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μια σειρά από βασικές ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα η έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών, η αντιμετώπιση έκτακτων εξόδων, η εξασφάλιση σε τακτική βάση γευμάτων με κρέας ή ψαρί, καθώς και η κάλυψη των δαπανών θέρμανσης για το σπίτι τους. Με βάση λοιπόν τη σχετική μελέτη, στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας φτάνει το 21%.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της επίμαχης έρευνας γίνεται δύο μόλις 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ που πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2017. Και από τα θλιβερά συμπεράσματα της έρευνας της Eurostat γίνεται αντιληπτό πόσο ακριβό ήταν το τίμημα που πλήρωσε η ελληνική κοινωνία προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Επίσης, αυτό το 21% των συμπολιτών μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, στέλνει ένα εκκωφαντικό μήνυμα σε όσους έχουν το θράσος να καμαρώνουν για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, καθώς επίσης και σε όσους πανηγυρίζουν για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θεωρούν επιβεβαίωση των πολιτικών τους επιλογών.

Τον Αύγουστο που η χώρα μας θα βγει από τα μνημόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση. Το καθημερινό της μαρτύριο δεν θα μπορούν να απαλύνουν ούτε τα υποτιθέμενα επιτεύγματα της οικονομίας, ούτε οι επικοινωνιακές ακροβασίες των κυβερνώντων, που έχοντας συνηθίσει στο ψέμα και την εξαπάτηση δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν την ίδια τακτική, έτσι ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους.

Στο μεταξύ, η κοινωνία θα «ματώνει» και η μόνη προοπτική για την έξοδό της από τον σημερινό εφιάλτη, που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου