Η αυτοδιοίκηση, θυσία στον βωμό της μικροπολιτικής

η-αυτοδιοίκηση-θυσία-στον-βωμό-της-μικ-42582

Δυστυχώς αυτές οι ενστάσεις πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό, καθώς απέναντί τους έχουν μια κυβέρνηση που νοιάζεται αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας

Για έναν και μοναδικό λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλει το σύστημα της απλής αναλογικής από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Βλέποντας την εκλογική του επιρροή να καταποντίζεται, και προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή πανωλεθρία των υποψηφίων που θα στήριζε εφόσον οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γίνονταν με το παλιό σύστημα, αποφάσισε να εξασφαλίσει λόγο και ρόλο στα κορυφαία θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, μπαίνοντας σε αυτά από το παράθυρο.

Ποντάρει δηλαδή στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Όταν δηλαδή θα έχουν προκύψει οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια χωρίς συμμαχίες και φανερές ή κρυφές συμφωνίες με τους επικεφαλής παρατάξεων, οι οποίες με το νέο εκλογικό σύστημα θα κληθούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκτησε ξαφνικά δημοκρατικές ευαισθησίες και αποφάσισε να θέσει σε ισχύ ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο διασφαλίζει τις έδρες των παρατάξεων ανάλογα με το ποσοστό των ψήφων. Η μανία του για την εξουσία είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Απλώς χρησιμοποιεί το ελκυστικό και συνάμα παραπλανητικό περιτύλιγμα της δημοκρατικής πολυφωνίας και της κοινωνικής συμμετοχής, αγνοώντας τον κίνδυνο το νέο εκλογικό σύστημα να οδηγήσει τα κορυφαία θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης με μαθηματική ακρίβεια σε ακυβερνησία και αδράνεια.

Ακόμη και οι διαδικασίες που σχετίζονται με την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, εφόσον μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ναυαγήσουν οι προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ της πλειοψηφούσας παράταξης και αυτών της αντιπολίτευσης.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους πολίτες σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστούν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός σε κάποιο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο; Κανένα έργο δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί, κανένας σχεδιασμός για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας δεν θα μπορεί να γίνει πράξη και καμία αποφαση που σχετίζεται με την αξιοποίηση πόρων, από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, δεν θα μπορεί να πάρει σάρκα οστά. Έτσι θα προκληθεί ένα τεράστιο αδιέξοδο στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μοιραία θα απαξιωθεί στα μάτια της κοινωνίας.

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, που με το έργο των θεσμικών οργάνων που διευθύνουν και συντονίζουν, καλύπτουν τα κενά της κεντρικής εξουσίας σε τομείς όπως τα δημόσια έργα και η κοινωνική πολιτική, έχουν επισημάνει τις συνέπειες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής και έχουν εκφράσει έντονα τις ενστάσεις τους. Δυστυχώς αυτές οι ενστάσεις πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό, καθώς απέναντί τους έχουν μια κυβέρνηση που νοιάζεται αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου