Επενδύσεις χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται

επενδύσεις-χωρίς-μεταρρυθμίσεις-δεν-46434

Περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους γίνονται αυτές οι κινήσεις, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο κομμάτι της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής

Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αστεϊσμός το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους επενδυτές, ότι η Ελλάδα αλλάζει και πως μπορούν να την εμπιστευτούν. Όλα αυτά ελέχθησαν από τον Αλέξη Τσίπρα σε ανοικτή εκδήλωση του ταμείου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για να γίνει ακόμη πιο πιστευτός, επικέντρωσε την ομιλία του στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της καινοτομίας. Δύο τομέων, δηλαδή, που επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης βρέθηκαν στο περιθώριο, με τις όποιες καινοτόμες προσπάθειες να παραμένουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και το ανθρώπινο κεφάλαιο να εγκαταλείπει άρον άρον τη χώρα.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν από το 2010 μέχρι σήμερα, καθώς ήταν αδύνατον να βρουν στην Ελλάδα τις επαγγελματικές ευκαιρίες που αναζητούσαν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, ενισχύοντας τις συγκεκριμένες οικονομίες με τις γνώσεις που τους παρείχε η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι καινοτόμες προσπάθειες που εξακολουθούν και επιμένουν ελληνικά, είτε ταλαιπωρούνται από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία είτε υπολειτουργούν εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και των πολιτικών άγριας φορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας.

Κατά συνέπεια, και αυτή η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας αναμένεται να πέσει στο κενό, καθώς καμία από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ευημερία μιας επιχείρησης, εντός συνόρων, δεν υφίσταται, παρότι έχουν παρέλθει οκτώ ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η οικονομική επιτροπεία τη χώρας, με αυτούς που την ασκούν να θέτουν ως ζήτημα κυρίαρχης προτεραιότητας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη επενδύσεων.

Η έναρξη λειτουργίας μια νέας εταιρείας εξακολουθεί να παραπέμπει σε διαδρομή μέσα σε λαβύρινθο. Υπηρεσίες όπως η Αρχαιολογία, η Κτηματική και το Δασαρχείο διατηρούν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ως προς την αδειοδότηση μιας καινούργιας επιχείρησης, ενώ το φορολογικό σύστημα τροποποιείται με βάση τις ανάγκες του κράτους να εισπράξει περισσότερα έσοδα που θα αντισταθμίσουν τις δαπάνες του δημόσιου τομέα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας, αβεβαιότητας και γραφειοκρατικών εμποδίων, θεωρείται σχεδόν απίθανο να τολμήσει κάποιος επιχειρηματίας να επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα. Ο δε σχεδιασμός της κυβέρνησης για να επιστρέψουν στον τόπο τους οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες που τον εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια, παραπέμπει περισσότερο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και λιγότερο σε ρεαλιστικό στόχο. Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να αναμένουμε πολλά από τη νέα πρόσκληση του πρωθυπουργού στους επενδυτές. Περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους γίνονται αυτές οι κινήσεις, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο κομμάτι της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου