Ανοικτά μέτωπα

ανοικτά-μέτωπα-49074

Από τη μια μεριά κρατά σφραγισμένες τις πόρτες στους επενδυτές με τη διατήρηση του καθεστώτος γραφειοκρατίας και από την άλλη ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του δημοσίου στους «ημέτερους»

Οι εξελίξεις που αναμένονται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στον τομέα της οικονομίας καθώς και στα εθνικά μας θέματα, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και μάλλον καθοριστικές για τον τόπο. Και αυτό γιατί από την τροπή που θα λάβουν τα πράγματα, θα εξαρτηθούν πολλά, τόσο στο φλέγον θέμα της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας, όσο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα Σκόπια. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις εξελίξεις αυτής της κρίσιμης περιόδου έχοντας να αντιμετωπίσει και τα δικά της σοβαρά εσωτερικά ζητήματα, με πρώτο και σημαντικότερο τις σχέσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον απρόβλεπτο υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Οι πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ίσως το ερχόμενο φθινόπωρο. Αν οι εξελίξεις στα θέματα της οικονομίας είναι θετικές και επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με τους δανειστές για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, καθώς και για τη διευθέτηση του χρέους, τότε οι πιθανότητες να στηθούν κάλπες μέσα στο 2018 λιγοστεύουν.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά μας θέματα, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, αλλά και οι εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων, δεν δημιουργούν αισιοδοξία σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ αυτό το κλίμα αρχίζει πλέον να επηρεάζει την οικονομία και ιδιαίτερα τον κλάδο του τουρισμού, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας ευαίσθητης περιόδου, με όλες τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Στο εσωτερικό η συγκυβέρνηση έχει απέναντι της ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που υφίσταται τις συνέπειες των αμφιλεγόμενων πολιτικών επιλογών των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η ιδιωτική οικονομία περνά τα πάνδεινα από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ την τελευταία τριετία η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της αύξησης της φορολογίας και της έλλειψης σχεδιασμού για την τόνωση των επενδύσεων, με παράλληλη εφαρμογή μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας.

Αντίθετα, ο δημόσιος τομέας λειτουργεί σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων να απέχουν παρασάγγας από τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν και γίνονται δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν σε κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης, που προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με νύχια και με δόντια.

Από τη μια μεριά κρατά σφραγισμένες τις πόρτες στους επενδυτές με τη διατήρηση του καθεστώτος γραφειοκρατίας και από την άλλη ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του δημοσίου στους «ημέτερους», αδιαφορώντας για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με δαπάνες, οι οποίες αφορούν στη συντήρηση ενός κομματικού στρατού, που εκτός των άλλων είναι αντιπαραγωγικός και πολυέξοδος.

Αυτό το σκηνικό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Τα στελέχη της διακατέχονται από «κρατικίστικη» αντίληψη και πάνω σε αυτή θέλουν να οικοδομήσουν τις όποιες ελπίδες τους για νίκη στις επόμενες εκλογές. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι παραπάνω από απίθανο, και γι’ αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει ήδη τη στρατηγική του στη μείωση των πιθανοτήτων της ΝΔ να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Το ποσοστό που εξασφαλίζει πάνω από 151 βουλευτές στο πρώτο κόμμα, υπολογίζεται στο 36%, εφόσον βέβαια προκύψει πεντακομματική Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές.

Αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται βέβαια με βάση τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, κυρίως σε ό,τι αφορά στην οικονομία και τα εθνικά μας ζητήματα. Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο καθώς υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα, και οι όποιες εξελίξεις προκύψουν τους επόμενους μήνες δεν θα επηρεάζονται αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τελευταία έχει να επιλύσει πολλά εσωτερικά ζητήματα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τόσο σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και στο θέμα των συζητήσεων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και οι σχέσεις με την Τουρκία θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, η οποία ετοιμάζεται για ένα ακόμη «καυτό» καλοκαίρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου