Θετικές πρωτοβουλίες στη σκιά σοβαρών προβλημάτων

θετικές-πρωτοβουλίες-στη-σκιά-σοβαρώ-50208

Ολα αυτά είναι ζητήματα που δεν είναι δυνατόν να μπουν στο περιθώριο ή να κρυφτούν κάτω από το χαλί εκδηλώσεων με ενημερωτικό χαρακτήρα

Η πρωτοβουλία της διοίκησης του νοσοκομείου του Βόλου να διοργανώσει το φεστιβάλ εκπαίδευσης από τις 23 έως τις 27 Απριλίου, με σκοπό να ενημερωθεί το υγειονομικό δυναμικό του νομού, καθώς και να ενισχυθεί η εξωστρεφής εικόνα του νοσηλευτικού ιδρύματος στην τοπική κοινωνία, αποτελεί μια εξαιρετικά θετική προσπάθεια, ιδίως αυτό το διάστημα που η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι κάτι παραπάνω από προβληματική.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, εξαιτίας της περικοπής δαπανών, δυσκολεύουν απίστευτα την καθημερινότητα γιατρών και νοσηλευτών, ενώ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες παραμένει ανεκτό εξαιτίας της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Αποτέλεσμα αυτής της υπερπροσπάθειας είναι το πενθήμερο φεστιβάλ ενημέρωσης που γίνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό νοσοκομείο, και αναμένεται να αποτελέσει θεσμό για το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή πάντως εξακολουθούν και υφίστανται τα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως αυτή του ΩΡΛ και του οφθαλμιάτρου, καλύπτονται οριακά στο νοσοκομείο του Βόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε καμία σχετική εφημερία κατά τη διάρκεια των αργιών της πασχαλινής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, τα κενά λόγω της παύσης μόνιμων διορισμών δεν είναι τόσο εκρηκτικά όπως πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας των συμβασιούχων νοσηλευτών που προσλαμβάνονται τους τελευταίους μήνες και έχουν δώσει σημαντικές «ανάσες» σε μονάδες και κλινικές του «Αχιλλοπούλειου». Και πάλι, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, καθώς έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα παρουσίας στο νοσοκομείο οι συμβασιούχοι νοσηλευτές. Σε ό,τι αφορά στους εναπομείναντες μόνιμους νοσηλευτές, η κατάσταση με τα ρεπό και τις άδειες που τους οφείλονται μπορεί να έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο υπάρχουν τμήματα με νοσηλευτές, στους οποίους για παράδειγμα οφείλονται ακόμη σχεδόν 400 ρεπό συνολικά!

Όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν είναι δυνατόν να μπουν στο περιθώριο ή να κρυφτούν κάτω από το χαλί εκδηλώσεων με ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως αυτή που διοργανώνεται από τις 23 Απριλίου. Η παρουσία του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην έναρξη του φεστιβάλ εκπαίδευσης στο νοσοκομείο του Βόλου, εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει για τους διοικούντες του «Αχιλλοπούλειου» μια σημαντική ευκαιρία ώστε να θέσουν στον κ. Νέστορα Αντωνίου τα προβλήματα της υποστελέχωσης. Δυστυχώς δεν έχει κληθεί στην ίδια εκδήλωση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αν και η τελευταία επίσκεψη στον Βόλο του υπουργού Ανδρέα Ξανθού δεν απέφερε κάτι ουσιαστικό, παρά τις δεσμεύσεις του ιδίου για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου