Λίγο πριν τον αφανισμό

λίγο-πριν-τον-αφανισμό-54272

Γι αυτό και ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει μέσα από τις συνεταιριστικές του ενώσεις να αναζητήσει λύσεις στο αδιέξοδο. Αν βέβαια αυτές υπάρχουν ακόμη…

Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, για την αγροτική οικονομία και ειδικά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, αποτελεί μιας από τις ύστατες προσπάθειες ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα του χώρου, να αποτραπεί ο αφανισμός χιλιάδων κτηνοτροφών. Από τη μια η έλλειψη ρευστότητας και οι δυσβάστακτοι φόροι με τις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν στο κράτος, από την άλλη η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή των παράνομων εισαγωγών γάλακτος, καθώς βέβαια και η περίφημη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά για τη φέτα, έχουν διαμορφώσει ένα καταστροφικό σκηνικό, κυρίως για τους αιγοπροβατοτρόφους.

Οι ευθύνες όσων ψήφισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι δεδομένες, και οι Ελληνες κτηνοτρόφοι είναι έτοιμοι να τις αποδώσουν αναλόγως. Αυτό ωστόσο που προέχει είναι να σωθεί ο κλάδος από τον αφανισμό, που όπως προέβλεψε χθες ο πολύπειρος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου δεν είναι πολύ μακριά. Ο ίδιος απευθύνει για άλλη μια φορά έκκληση προς την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους των κτηνοτροφών να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συνυπάρξουν δημιουργικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος, έτσι ώστε να αναστραφεί η σημερινή πορεία της κτηνοτροφίας.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση. Δεν έχουν εξάλλου πολλά περιθώρια προκειμένου να μην καταστεί η πορεία του κλάδου τους μη αναστρέψιμη. Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά επιφυλακτικοί και ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ως προς τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος να συμβάλει με νηφαλιότητα και ώριμες προτάσεις, στην προσπάθεια να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εξαντληθεί εδώ και αρκετό καιρό. Η μεν κυβέρνηση στοχοποίησε τους πολιτικούς της αντιπάλους, καλλιεργώντας ένα νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας προκειμένου να αποδυναμώσει τη ΝΔ. Η άλλη πλευρά δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές προθέσεις και βομβαρδίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ τους υπουργούς με ειρωνικά σχόλια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ούτε καν στα εθνικά μας θέματα δεν μπορούν να συμπράξουν οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι. Η στάση τους στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων και την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι ενδεικτική των προθέσεων των δύο πλευρών.

Πάντως στο θέμα της συμφωνίας για την ελληνική φέτα, οι ευθύνες τους είναι μοιρασμένες. Το αν θα τις αναλάβουν και θα αναζητήσουν στη συνέχεια τρόπους για την προστασία του Έλληνα κτηνοτρόφου, είναι ένα ερώτημα με προφανή απάντηση. Γι’ αυτό και ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει μέσα από τις συνεταιριστικές του ενώσεις να αναζητήσει λύσεις στο αδιέξοδο. Αν βέβαια αυτές υπάρχουν ακόμη…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου