Eπικίνδυνα παιχνίδια

eπικίνδυνα-παιχνίδια-57318

Ο κ. Καμμένος, αδιαφορώντας για την εθνική γραμμή της χώρας που χαράσσεται από το Υπουργείο Εξωτερικών (και όχι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), τροφοδοτεί με τις δηλώσεις του το κλίμα έντασης στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Η επικίνδυνη όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, και ο καθημερινός σχεδόν πόλεμος δηλώσεων από Ελληνες και Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους προκαλεί έντονο προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας. Ιδίως αυτό το διάστημα που η χώρα μας βρίσκεται στη τελική ευθεία για την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής και τις δανειακές συμβάσεις που τα συνοδεύουν. Τώρα που απαιτείται ηρεμία και ασφάλεια, έτσι ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στη συνέχεια να υλοποιηθεί ο στόχος της προσέλκυσης επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χτυπάει «κόκκινο», όπως και η ανησυχία των πολιτών που βομβαρδίζονται από εμπρηστικές δηλώσεις.

Η τουρκική πλευρά έχει τις δικές της επιδιώξεις και για αυτό συντηρεί το πολεμικό κλίμα. Τα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας και η αρνητική πορεία της οικονομίας της επιβάλουν τη δημοσιοποίηση θέσεων, οι οποίες από ένα σημείο και μετά ανάγονται στη σφαίρα του γραφικού. Για να επιτευχθεί ο στόχος της καλλιέργειας κλίματος έντασης με την Ελλάδα, χρησιμοποιούνται από το τουρκικό καθεστώς διάφοροι «χρήσιμοι ηλίθιοι», οι οποίοι επιτελούν τον ρόλο τους στο ακέραιο.

Μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά κρατούσε στάση νηφαλιότητας και αυτοσυγκράτησης, χωρίς πολεμικές ιαχές και απαξιωτικές εκφράσεις που μπορεί να ακούσει κάποιος μόνο σε συζητήσεις καφενείου. Ο ανεξέλεγκτος υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να έχει «απασφαλίσει» πλήρως, και με διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι οι γείτονές μας όταν προκαλούν με απροκάλυπτο τρόπο πρέπει να λαμβάνουν απαντήσεις από την ελληνική πλευρά σε ανάλογο ύφος. Αυτή η άποψη θα μπορούσε να σταθεί αν στο τιμόνι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν υπήρχε ένας αρχηγός κόμματος που πασχίζει για την πολιτική του επιβίωση. Που αναρριχήθηκε στην εξουσία μέσα από μια συμφωνία με αμφιλεγόμενα κίνητρα και φέρει ακέραιο μερίδιο ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες έχουν γονατίσει την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Καμμένος, αδιαφορώντας για την εθνική γραμμή της χώρας που χαράσσεται από το Υπουργείο Εξωτερικών (και όχι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), όταν τροφοδοτεί με τις δηλώσεις του το κλίμα έντασης στις σχέσεις μας με την Τουρκία, παίζει στην ουσία το παιχνίδι των γειτόνων μας.

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η ανησυχία στις τάξεις της κοινωνίας, όπως επίσης και των επενδυτών, τους οποίους περιμένουμε να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, γίνεται τεράστια ζημιά και στον τουρισμό, που φέτος εκτιμάται ότι θα σπάσει νέο ρεκόρ. Το τελευταίο που χρειάζονται οι επαγγελματίες του κλάδου είναι λοιπόν ένας Έλληνας υπουργός που έχει φορέσει στολή παραλλαγής και περιοδεύει στα νησιά του Αιγαίου για να τονώσει το φρόνημα των ενόπλων μας δυνάμεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου