Ποινές – χάδι για τους ρυπαντές

ποινές-χάδι-για-τους-ρυπαντές-65096

Η ίδια εταιρεία είχε και τότε απορρίψει απόβλητα στην κοίτη του πολύπαθου χειμάρρου, ενώ οι υπηρεσίες ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας είχαν κάνει δειγματοληψίες και είχαν επιβάλει στη συνέχεια χρηματικό πρόστιμο

Πριν από δέκα ημέρες αποκαλυπτόταν ένα ακόμη περιστατικό ρύπανσης του χειμάρρου Σεσκουλιώτη που διατρέχει την Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Η κοίτη του είχε γεμίσει αφρούς, και τα μολυσμένα νερά που είχαν συγκεντρωθεί εντός της, μετά τη βροχόπτωση η οποία είχε προηγηθεί, κατέληγαν πρώτα στον Ξηριά και μετά στη θάλασσα. Γνωστό το σκηνικό της αθλιότητας και της ασυνειδησίας, με υπευθύνους που οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αντιμετωπίσει κι άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Τις δειγματοληψίες που έγιναν στην κοίτη του Σεσκουλιώτη από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ακολούθησαν χημικές αναλύσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, έδειξαν τον υπεύθυνο του νέου περιστατικού επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Πλέον ο ρυπαντής έχει ενημερωθεί σχετικά, και εφόσον γίνουν από τη δική του πλευρά οι προβλεπόμενες ενέργειες ως προς την αιτιολόγηση της ανεύθυνης συμπεριφοράς του, θα ακολουθήσει η επιβολή του διοικητικού προστίμου από την Περιφερειακή Ενότητα.

Αυτό το σενάριο επαναλήφθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η ίδια εταιρεία είχε και τότε απορρίψει απόβλητα στην κοίτη του πολύπαθου χειμάρρου, ενώ οι υπηρεσίες ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας είχαν κάνει δειγματοληψίες και είχαν επιβάλει στη συνέχεια χρηματικό πρόστιμο. Τότε ο ρυπαντής είχε επικαλεστεί βλάβη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, που είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη αποβλήτων στον χείμαρρο.

Όπως εκτιμάται, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα. Αφού γίνει προσπάθεια να εξηγηθούν τα ανεξήγητα και να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, το πρόστιμο θα καταβληθεί, και σε λίγους μήνες θα γίνουμε ξανά μάρτυρες ενός νέου περιστατικού επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη διενέργεια ελέγχων, δεν τρέφουν αυταπάτες. Όσο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει χρηματικά πρόστιμα τα οποία οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σαν χάδια, δεν πρόκειται να πάψουν να καταγράφονται στην τοπική -και όχι μόνο- επικαιρότητα ανάλογα κρούσματα, για τα οποία προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν, στη χειρότερη των περιπτώσεων, τις 10.000 ευρώ.

Αυτό το ποσό για μια μεγάλη βιομηχανία θεωρείται αστείο. Άνετα μπορεί να το καταβάλει και να συνεχίσει να αυθαιρετεί, δίχως να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με αυστηρές ποινές, οι οποίες θα κάνουν τον ιδιοκτήτη της να σκεφτεί σοβαρά να επιλέξει την υλοποίηση παρεμβάσεων υποδομής για την αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και όχι την εύκολη λύση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, όταν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί, όπως προβλέπεται, τα απόβλητα της εταιρείας του. Όσο ο νόμος είναι ανεκτικός για τους υπευθύνους περιστατικών ρύπανσης, τόσο οι αυθαιρεσίες θα επαναλαμβάνονται, επιβαρύνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου