Ενα κοινό μυστικό που όλοι αγνοούσαν

ενα-κοινό-μυστικό-που-όλοι-αγνοούσαν-66539

Πλέον προκύπτουν ζητήματα επικινδυνότητας για το κτίριο, όπου καθημερινά χιλιάδες πολίτες προσέρχονται για να επιλύσουν τις διάφορες υποθέσεις τους

Η τοπική κοινωνία έχει ανεχθεί ουκ ολίγες φορές τον εμπαιγμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου που δικαιούται να αποκτήσει ο Βόλος. Πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό διαθέτουν σύγχρονα κτίρια, όπου η δικαιοσύνη απονέμεται με όρους αξιοπρέπειας, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους λειτουργούς της. Η πόλη μας, δυστυχώς, παραμένει στο περιθώριο και σε αυτό το ζήτημα, όχι μόνο γιατί έχει απέναντι της μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα δεν νοιάζεται για τις αναγγες του Βόλου, τόσο στο θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου όσο και γενικότερα. Οι δικές μας ευθύνες είναι μεγάλες και έχουν καταγραφεί στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τώρα όμως η κατάσταση στο αιωνόβιο δικαστικό μέγαρο της πλατειάς Ελευθερίας φαίνεται πως έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Στο κτίριο προσέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες για να επιλύσουν τις διάφορες υποθέσεις τους, ενώ εκατοντάδες είναι οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους σε ένα οικοδόμημα που κάθε άλλο παρά προσφέρει εγγυήσεις για τη σωματική τους ακεραιότητα. Μάλιστα, ο σεισμός των 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τον Βόλο τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στο δικαστικό μέγαρο, και ειδικά στο ακροατήριο του Πταισματοδικείου, στο υπόγειο, όπου στην οροφή έχει εμφανιστεί μια μεγάλη ρωγμή και έχει αποκαλυφθεί ο οπλισμός.

Έχουμε, ωστόσο, πολλές αμφιβολίες για το αν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, που πρέπει τώρα να ενεργοποιηθούν για να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τάχιστα οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το δικαστικό μέγαρο ασφαλές. Αν πάντως λάβουμε υπόψη ότι χρειάστηκε σχεδόν ένα τρίμηνο για να αποκατασταθούν οι βανδαλισμοί από τη μαύρη μπογιά που πέταξαν ανεγκέφαλοι στην πρόσοψη του κτιρίου, τότε μάλλον πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ως προς τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μετά τα νέα δεδομένα θα έχει ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που πριν από δύο χρόνια περίπου, όχι μόνο είχαν κρίνει κατάλληλο το κτίριο, αλλά εκτιμούσαν τότε ότι οι χώροι του είναι υπερεπαρκείς για τις ανάγκες της περιοχής!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου