Ετοιμοι να συγκρουστούν

ετοιμοι-να-συγκρουστούν-67898

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον θα γίνονται και στον Βόλο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας αποφάσισε μετά από πολλούς μήνες να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και να μπει στο παιχνίδι

Οι θλιβερές εικόνες που μεταδίδουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα τηλεοπτικά δίκτυα των Αθηνών, με τις άγριες συγκρούσεις συλλογικοτήτων και κινήσεων πολιτών με δυνάμεις της αστυνομίας έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία, στα οποία διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι πολύ πιθανό να καταγράφουν και στον Βόλο, μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας να ανασταλεί η αποχή των μελών του από τους πλειστηριασμούς. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν δημοσιοποιήθηκε για ευνόητους λόγους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον θα γίνονται και στον Βόλο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας αποφάσισε μετά από πολλούς μήνες να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και να μπει στο παιχνίδι που παίζεται εδώ και καιρό στη Αθήνα και προσφάτως και στη Θεσσαλονίκη.

Δε γνωρίζουμε αν οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Λάρισας έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις έτσι ώστε να σταματήσουν την αποχή ή αν εξαναγκάστηκαν από τις εξελίξεις να αποφασίσουν να μετέχουν στο εξής στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ξέρουμε σίγουρα ότι αν δεν άλλαζαν τη στάση τους, οι φάκελοι με τα ακίνητα από την περιοχή μας που επρόκειτο να βγουν στο σφυρί με ηλεκτρονικό τρόπο, θα μεταβιβάζονταν σε συναδέλφους τους στην Αθήνα, όπου διενεργούνται κανονικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι ο τοπικός συμβολαιογραφικός σύλλογος είχε θέσει κάποιες προϋποθέσεις για την άρση της αποχής. Πρώτα και κυρία είχε ζητήσει δεσμεύσεις ότι δεν θα εκπλειστηριαστεί καμία πρώτη κατοικία. Δεύτερον, είχε θέσει το ζήτημα της ασφάλειας των μελών του που θα διενεργούν πλειστηριασμούς και τρίτον είχε απαιτήσει η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να διενεργείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι από ιδιωτική εταιρεία. Από αυτά που γνωρίζουμε, τουλάχιστον οι δύο από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύουν. Αναμένουμε λοιπόν την επίσημη τοποθέτηση του τοπικού συμβολαιογραφικού συλλόγου για την αλλαγή της στάσης του.

Τα κινήματα, από τη δική τους πλευρά ετοιμάζονται επίσης να διαφοροποιήσουν τη στάση τους και να μεταφέρουν τον αγώνα τους έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, όπου θα αρχίσουν -ίσως και από την επόμενη εβδομάδα- να διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι εκπρόσωποί τους προαναγγέλλουν ευθεία σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας που θα κληθούν να διαφυλάξουν την τάξη και να διασφαλίσουν ότι θα εξελιχθεί απρόσκοπτα η επίμαχη διαδικασία.

Πόσο εφικτό είναι αυτό, θα φάνει στις επόμενες κιόλας ημέρες, καθώς στις τάξεις των συλλογικοτήτων επικρατεί αναβρασμός. Θα είναι πάντως η πρώτη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς στις μέχρι σήμερα συγκεντρώσεις στο δικαστικό μέγαρο, η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, και ο Βόλος είναι πολύ πιθανό να ζήσει εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου