Νέα δεδομένα

νέα-δεδομένα-69265

Η τοπική κοινωνία πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση, και το πιο σημαντικό να είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αποτρέψει να υλοποιηθούν σχέδια και αποφάσεις, που θα υποθηκεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Η αιφνιδιαστική ενέργεια μελών της Επιτροπής πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών, να καταλάβουν την είσοδο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και να ασκήσουν με αυτόν τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να ανακληθεί η απόφαση που επιτρέπει την καύση σκουπιδιών από τις βιομηχανίες, βάζει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και μεταφέρει το ενδιαφέρον εκεί που έπρεπε να βρίσκεται από την αρχή: στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Αφού χάθηκε σχεδόν ένας χρόνος με αντιπαραθέσεις και κόντρες σε τοπικό επίπεδο, αφού έγιναν άνω – κάτω αρκετές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις χωρίς ουσιαστικό χαρακτήρα και αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια να μην καίγονται σκουπίδια δίπλα από το πολεοδομικό συγκρότημα, συνειδητοποίησαν ότι ο αγώνας τους μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα μόνο αν ασκηθούν πιέσεις στην κεντρική εξουσία, που φέρει ακέραιο το μερίδιο της ευθύνης για το καθεστώς, το οποίο έχει διαμορφωθεί στο θέμα της καύσης σκουπιδιών.

Τα πράγματα είναι απλά: αν ο υπουργός υιοθετήσει την κύρια πρόταση της επιτροπής πολιτών και αποσύρει την απόφαση για καύση σκουπιδιών για βιομηχανική χρήση, τότε τα δεδομένα αλλάζουν εντυπωσιακά, τόσο σε ό,τι αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όσο και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Πλέον η «μπάλα» έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που βάσει των χθεσινών δεσμεύσεων της Γενικής Γραμματέως του στα μέλη της Επιτροπής πολιτών, θα λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις τους κατά της καύσης σκουπιδιών, ενώ το πιο σημαντικό είναι η δέσμευση για την ταχεία έλευση του υπουργού Σωκράτη Φάμελλου στον Βόλο, προκειμένου να συζητήσει με φορείς και πολίτες για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Αν από την πρώτη στιγμή είχε γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η κινητοποίηση που έγινε χθες το πρωί, ίσως το θέμα της καύσης σκουπιδιών να είχε κλείσει για την πόλη μας από τον προηγούμενο χρόνο. Ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο θα είχε μετατραπεί σε πεδίο άγονων αντιπαραθέσεων, ούτε η κοινή γνώμη θα βρισκόταν σε κατάσταση σύγχυσης και ανησυχίας.

Μετά και τα χθεσινά προκύπτουν νέα δεδομένα, που κατ’ αρχάς προκαλούν αισιοδοξία, αν και το θέμα της καύσης σκουπιδιών δεν μπορεί να κλείσει τόσο εύκολα. Η τοπική κοινωνία πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση, και το πιο σημαντικό να είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αποτρέψει να υλοποιηθούν σχέδια και αποφάσεις, που θα υποθηκεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, και κατ’ επέκταση το μέλλον των πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου