Έρευνες με συλλεκτική αξία

έρευνες-με-συλλεκτική-αξία-82318

Αντί όμως για μέτρα ανάπτυξης, έρχονται από το 2019 μέτρα τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή πρώτα στους καταναλωτές και στη συνέχεια και στους καταστηματάρχες.

Και η πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ενώ βαδίζουμε πλέον στον ένατο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Η συνεχής μείωση του τζίρου των καταστημάτων, μέσα από την πτώση των πωλήσεων, ακόμη και σε εορταστικές περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, καθώς και η δεδομένη απαισιοδοξία του κλάδου ως προς τις πιθανότητες να αλλάξει το σημερινό κλίμα, αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα των αντίστοιχων ερευνών του τοπικού εμπορικού συλλόγου που προηγήθηκαν. Ταυτόχρονα, η διαρκής υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έχει παγιωθεί ως φυσική εξέλιξη της μείωσης των εισοδημάτων τους, μέσα από την επιβολή μέτρων άγριας φορολόγησης που στραγγαλίζουν κάθε προοπτική αντιστροφής αυτού του κλίματος.

Οι άνθρωποι της αγοράς που διενεργούν ανάλογες έρευνες, έτσι ώστε να ασκήσουν πίεση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, έχουν μπουχτίσει από τις υποσχέσεις και τις μεγαλόσχημες ανακοινώσεις περί ανάληψης πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αλλάξουν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και θα θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά τη χώρα. Όλα αυτά τα χρόνια όμως που τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έσφιγγαν συνεχώς τη θηλιά γύρω από το λαιμό της αγοράς, δεν ελήφθη τα παραμικρό μέτρο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Οι μόνες παρεμβάσεις της πολιτείας αφορούσαν και αφορούν σε ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Είναι όμως τόσο αυστηρές οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτές τις ρυθμίσεις, ώστε οι περισσότεροι δεν κατορθώνουν να ενταχθούν σε αυτές, ενώ οι υπόλοιποι χάνουν μετά από λίγους μήνες τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων τους, καθώς τα ταμεία των επιχειρήσεων τους παραμένουν άδεια και οι τρέχουσες υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν την εξόφληση παλαιότερων οφειλών. Αυτός ο φαύλος κύκλος οδήγησε πολλές εμπορικές επιχειρήσεις σε λουκέτο. Οι υπόλοιπες που γλύτωσαν, προσπαθούν απλά να επιβιώσουν, προσδοκώντας σε ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης και στην εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων που έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες.

Αντί όμως για μέτρα ανάπτυξης, έρχονται από το 2019 μέτρα τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή πρώτα στους καταναλωτές και στη συνέχεια και στους καταστηματάρχες. Εκτιμάται ότι η μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ και η ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων κατά 20%, θα οδηγήσουν σε κάθετη πτώση την αγοραστική κίνηση. Μείωση τζίρου έως και 30% προβλέπουν οι άνθρωποι της αγοράς, μόλις εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μνημονιακά μέτρα που αποδέχθηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επόμενες έρευνες των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων για την κατάσταση της αγοράς, θα αποκτήσουν ιδιαίτερη αξία, καθώς τα συμπεράσματα τους θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επόμενες γενιές για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση μιας χώρας, εφόσον ο κύριος αναπτυξιακός της μοχλός δεν αφεθεί στη μοίρα του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου