Πολύ κακό για το τίποτα

πολύ-κακό-για-το-τίποτα-88998

Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των προβλημάτων από την πρόσφατη θεομηνία στο ανατολικό Πήλιο, αποδεικνύει ότι η επίθεση του υπουργού Υποδομών κατά της Περιφέρειας ήταν άνευ ουσίας. Μόλις οι υπηρεσίες του εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ξεκίνησε η αποκατάσταση των προβλημάτων, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου άρχισε να επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς. Ακόμη και τα σχολεία της περιοχής άνοιξαν χθες, καθώς η βατότητα του οδικού δικτύου αποκαταστάθηκε και οι υψομετρικές διαφορές σε σημεία-κλειδιά όπως η Μαυρούτσα, έπαψαν να υφίστανται, χάρις στην εξελισσόμενη γιγαντιαία εργολαβία.

Προφανώς θα μπορούσε ο υπουργός Υποδομών να έχει αποφύγει την ένταση που μόνος του δημιούργησε, όντας εσφαλμένα πληροφορημένος από τους συνεργάτες του και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και ο ίδιος θα έχει προφυλαχθεί από τη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε για το όσα είπε το περασμένο Σάββατο, δίχως να έχει ιδίαν άποψη των προβλημάτων, ενώ και ο σχεδιασμός που ήδη υλοποιούσε η Περιφέρεια δεν θα είχε κινδυνεύσει ένα τιναχθεί στον αέρα.

Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών δεν έγινε η παραμικρή δήλωση για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και την εκτόνωση της έντασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όταν δε η τελευταία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον εργολάβο από τα σημεία του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, υπήρξε άμεση αναδίπλωση, σύμφωνα και με τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από την επικοινωνία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον υπουργό, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Ο κ. Σπίρτζης μίλησε στον Κώστα Αγοραστό σε εντελώς διαφορετικό ύφος, σε σχέση με αυτό που είχε χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας λίγα 24ωρα νωρίτερα. Η συνομιλία των δύο ανδρών έκλεισε με τον υπουργό να καλεί τον περιφερειάρχη να συνεχίσει να υλοποιεί τον σχεδιασμό του στην πολύπαθη περιοχή.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του παρόντος σημειώματος, ήδη υπάρχει σημαντική βελτίωση στην εικόνα του οδικού κυκλώματος από το Ξουρίχτι μέχρι τη Ζαγορά και το Πουρί, παρότι το φαινόμενο των καθιζήσεων εξελίσσεται. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μετά τη «θύελλα» των δηλώσεων Σπίρτζη κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, ενώ οι κάτοικοι των πλημμυρόπληκτων περιοχών βλέπουν να προχωρούν τα έργα αποκατάστασης με ρυθμούς ασυνήθιστα γρήγορους, για τα ελληνικά δεδομένα.

Ευχή όλων είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με τους ίδιους ρυθμούς οι παρεμβάσεις, όπως επίσης και η ροή της χρηματοδότησης, έτσι ώστε πριν τη Μ. Εβδομάδα να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο στον ευρύτερο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης. Αυτό είναι το μειζον για τον κόσμο και όχι οι ανούσιες φραστικές επιθέσεις σε βάρος θεσμικών οργάνων που έχουν αποδείξει πλειστάκις την επάρκειά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου