Πώς ένα κτίριο – στολίδι γίνεται κτίριο – φάντασμα!

πώς-ένα-κτίριο-στολίδι-γίνεται-κτίρι-91836

Το πιο σημαντικό όμως είναι να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να προφυλαχθεί το κτίριο από τις συνέπειες της απόλυτης απαξίωσης και εγκατάλειψης

Η περίπτωση του αγροτικού ιατρείου Άνω Λεχωνίων, που έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής αδιαφορίας, αναφορικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας. Ένα κτίριο που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την περιοχή, έχει μετατραπεί σε πραγματικό κτίριο – φάντασμα, επειδή μια χούφτα γραφειοκρατών υποτίθεται ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη ως προς το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, και κατά συνέπεια αδυνατεί να καταλήξει στις ενέργειες που απαιτείται να δρομολογηθούν για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η προσωρινή λύση που έδωσε ο Δήμος Βόλου, στεγάζοντας τον αγροτικό γιατρό της περιοχής σε χώρο του πρώην δημαρχείου Αρτέμιδος, έβγαλε από τη δύσκολη θέση την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, που σε διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να αναζητήσει λύσεις για την ιατρική κάλυψη των κατοίκων της περιοχής. Δεν υπήρχαν βέβαια πολλές επιλογές για τον δήμο, που αν δεν στέγαζε τον αγροτικό γιατρό στο πρώην δημαρχείο, οι κάτοικοι των Άνω Λεχωνίων θα ταλαιπωρούνταν προκειμένου να εξεταστούν ή για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους, ιδίως οι ηλικιωμένοι.

Υποστηρίζει λοιπόν η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, που από τον περυσινό χειμώνα έχει δεσμευτεί ότι θα εκπονήσει μελέτη για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην οροφή του πετρόκτιστου κτιρίου, ότι υπάρχουν ασάφειες στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Καμία απολύτως ασάφεια δεν υπάρχει. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νίκος Νομικός, βρήκε τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, μέσα σε λίγες ώρες. Οι σχετικοί τίτλοι υπάρχουν στο τοπικό Υποθηκοφυλακείο. Αρκεί να τους αναζητήσουν οι αρμόδιοι και να ενδιαφερθούν για την επίλυση του προβλήματος. Να σταματήσουν δηλαδή να αδιαφορούν προκλητικά για μια δημόσια δομή υγείας που μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να προφυλαχθεί το κτίριο από τις συνέπειες της απόλυτης απαξίωσης και εγκατάλειψης. Ήδη έχουν προκληθεί σημαντικές φθορές στα ταβάνια και τα πατώματα από τα νερά της βροχής που διαπερνούν την οροφή του. Οι εικόνες που αντικρίσαμε χθες προκαλούν θλίψη και απογοήτευση για τη σημερινή κατάντια μιας δομής που κόστισε αρκετά εκατομμύρια στους φορολογούμενους, και υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε για να αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιφέρειας.

Αντί γι’ αυτό όμως το πάλαι ποτέ κτίριο – στολίδι κινδυνεύει να μετατραπεί σε πραγματικό κουφάρι, ενώ η μοίρα του θα καταστεί μη αναστρέψιμη, αν δεν υπάρξει άμεσα η ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Ήδη οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι των κατοίκων στα Άνω Λεχώνια έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης, προκειμένου οι γραφειοκράτες της 5ης ΥΠΕ να κινητοποιηθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου