Απαραίτητες προϋποθέσεις

απαραίτητες-προϋποθέσεις-97390

Ηδη εκδηλώνεται κύμα ακυρώσεων σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις δωματίων ενόψει του Πάσχα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, κοντά στο 40%!

Η σημερινή επίσκεψη στον πλημμυρόπληκτο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου του κυβερνητικού κλιμακίου, με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρηστό Σπίρτζη, έχει περισσότερο επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα. Στα περισσότερα σημεία του οδικού δικτύου που καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου δεκαημέρου, η βατότητα του οδοστρώματος έχει αποκατασταθεί, χάρις στις προσπάθειες των συνεργείων της Περιφέρειας, ενώ όπου εξακολουθούν και υπάρχουν προβλήματα, αυτά αναμένεται να αντιμετωπιστούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Με αλλά λόγια, το κυβερνητικό κλιμάκιο έρχεται κατόπιν εορτής στο πολύπαθο Ανατολικό Πήλιο, καθώς οι περισσότερες ζημιές στους δρόμους έχουν αποκατασταθεί και οι μετέχοντες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να δουν από κοντά την αλλοίωση που υπέστη το φυσικό τοπίο από την πρωτοφανή νεροποντή.

Το μόνο σημαντικό της συγκεκριμένης επίσκεψης είναι η πιθανότητα να δεσμευτεί το αρμόδιο υπουργείο όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και για την ταχεία δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών δημοπράτησης μελετών και εργολαβιών, διότι όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, αν ακολουθηθεί η γραφειοκρατική διαδρομή προκήρυξης των δημοσίων έργων, μέσα από τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε δεν πρόκειται να εγκατασταθεί εργολάβος πριν το τέλος του καλοκαιριού!

Αυτό το ενδεχόμενο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό, συνολικά, στο Ανατολικό Πήλιο. Ήδη εκδηλώνεται κύμα ακυρώσεων σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις δωματίων ενόψει του Πάσχα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, κοντά στο 40%! Απαιτείται λοιπόν επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών έτσι ώστε η περιοχή να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά από τις οικονομικές επιπτώσεις ενός πιθανού τουριστικού «Βατερλό» το φετινό καλοκαίρι.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Οι μηχανικοί εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την ταχεία δημοπράτηση των σχετικών έργων. Το Υπουργείο Υποδομών πλέον έχει την κύρια ευθύνη για την επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών στην περιοχή.

Αυτές οι εργασίες εννοείται ότι πρέπει να περιλαμβάνουν τη συνολική ανακατασκευή του οδικού δικτύου. Απαιτούνται δηλαδή έργα όπως αυτό στην είσοδο του Ξουριχτίου, όπου ολοκληρώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο κάποιες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, και στην πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία, ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Ανάλογες παρεμβάσεις πρέπει τώρα να γίνουν και στα συνολικά 120 περίπου σημεία, όπου οι όγκοι των υδάτων προκάλεσαν καθιζήσεις, κατολισθήσεις και καταπτώσεις. Μόνο λοιπόν υπό αυτές τις προϋποθέσεις η σημερινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Ανατολικό Πήλιο μπορεί να έχει ουσία και ενδιαφέρον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου