«Βουλιάζει» η αγορά

βουλιάζει-η-αγορά-99460

Αυτή η εικόνα αν δεν αντιστραφεί μέχρι την πασχαλινή περίοδο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά επώδυνοι για ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου.

Σε δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες βαδίζουν η αγορά και η κυβέρνηση. Στη μια πραγματικότητα οι συνθήκες είναι απογοητευτικές και οι αλλεπάλληλες έρευνες επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ στην πραγματικότητα της κυβέρνησης, και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου, συντελείται πρόοδος στους οικονομικούς δείκτες και δημιουργούνται αισιόδοξες προϋποθέσεις για την έξοδο της πραγματικής οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της πολυετούς ύφεσης. Αυτές οι δύο πραγματικότητες δεν πρόκειται να συναντηθούν όσο η κυβερνητική πλευρά αγνοεί τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι έμποροι. Όπως τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που έδειξε ότι η φετινή περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ήταν, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην εμπορική αγορά του Βόλου, η χειρότερη όχι μόνο της τελευταίας δεκαετίας, αλλά όλων των εποχών!

Οι έμποροι του Βόλου, τους οποίους αγνοούν τα κυβερνητικά στελέχη, κατέγραψαν τον φετινό Φεβρουάριο ποσοστά μείωσης των πωλήσεων πάνω από 25%. Και αυτό σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένδυσης και κατέγραψαν υποχώρηση ακόμη και πάνω από το 40%. Η δε έρευνα που διενήργησε η διοίκηση το τοπικού εμπορικού συλλόγου για την εικόνα της αγοράς το 2017, σε σύγκριση με το 2016, επιβεβαιώνει όλες τις παραπάνω εκτιμήσεις, καθώς μόνο οι δύο στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο, ότι κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων το επίμαχο χρονικό διάστημα. Αυτή η εικόνα αν δεν αντιστραφεί μέχρι την πασχαλινή περίοδο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά επώδυνοι για ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου.

Πώς όμως μπορεί να αλλάξει το κλίμα όταν το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που συνεχίζει να εφαρμόζεται έχει στο επίκεντρό του την αύξηση της φορολογίας και όχι την υλοποίηση μέτρων που θα ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς; Η απάντηση είναι γνωστή. Όσο και να μην αρέσει στους κυβερνώντες αυτή η απάντηση, οι άνθρωποι της αγοράς δεν θα σταματήσουν να την επαναλαμβάνουν. Μέχρι να εισακουστεί η αγωνία τους. Μέχρι να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα τους βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο. Μέχρι να προκύψουν έρευνες, οι οποίες θα καταγράφουν αντιστροφή της σημερινής εφιαλτικής κατάστασης στην αγορά.

Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει την ύπαρξη διάθεσης των κυβερνητικών στελεχών να ακούσουν τα πραγματικά προβλήματα των εμπόρων. Για παράδειγμα, οφείλουν οι βουλευτές να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις να παραστούν στις παρουσιάσεις των στοιχειών ερευνών, όπως αυτή που θα κάνει ο τοπικός εμπορικός σύλλογος στις 14 Μαρτίου. Σε όλες τις αντίστοιχες οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν, τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη έλαμψαν διά της απουσίας τους. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να αλλάξουν τακτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου