Ενα ηθικό πλεονέκτημα που εξασθενεί…

ενα-ηθικό-πλεονέκτημα-που-εξασθενεί-102170

Στην περίπτωση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας δεν υπήρξε ούτε παρανόηση ούτε παρερμηνεία. Η κα Αντωνοπούλου επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο εισόδημα δυο τετραμελών οικογενειών

Ελάχιστους εξέπληξε η υπόθεση της εκατομμυριούχου αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, που ενώ δηλώνει μαζί με τον σύζυγο της (ο οποίος παραιτήθηκε από το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών), στο κοινό τους «πόθεν έσχες» περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ, λάμβανε για περισσότερο από δύο χρόνια επίδομα ενοικίου, προκειμένου να διατηρεί το πολυτελές διαμέρισμά της στο Κολωνάκι. Ελάχιστοι εξεπλάγησαν με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη που οδήγησε στην «καρατόμηση» της κας Αντωνοπούλου, καθώς γνωρίζουν με πόση φαυλότητα και προκλητικότητα λειτουργεί μερικές φορές μέρος του πολιτικού προσωπικού σε αυτή τη χώρα.

Είναι επίσης γνωστό πόσες «ανορθογραφίες» και παραδοξότητες έχει το σύστημα νομοθέτησης, που από τη μια προβλέπει τη λήψη μέτρων ανακούφισης των οικονομικά αδυνάμων και από την άλλη επιτρέπει σε οικονομικά εύρωστα πολιτικά πρόσωπα να επωφελούνται των συγκεκριμένων διατάξεων, είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία τους. Όπως για παράδειγμα έγινε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, που όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο, έλαβε την 13η σύνταξη μαζί με χιλιάδες δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην περίπτωση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας δεν υπήρξε ούτε παρανόηση ούτε παρερμηνεία. Η κα Αντωνοπούλου επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο εισόδημα δυο τετραμελών οικογενειών, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα για το διαμέρισμα που νοίκιαζε σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές των Αθηνών. Ο νόμος της έδινε μέχρι προχθές αυτό το δικαίωμα, όπως εξακολουθεί να το δίνει σε βουλευτές και μέλη του υπουργικού συμβουλίου με κοινοβουλευτική έδρα, μαζί με τα υπόλοιπα προκλητικά προνόμια, τα οποία εξακολουθούν και απολαμβάνουν οι εκπρόσωποί μας στην εθνική αντιπροσωπεία, ακόμη και σε περιόδους βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Πολλά εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της Βουλής, που είναι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των υπουργών και των βουλευτών. Πέραν δηλαδή της αποζημίωσης, την οποία λαμβάνει ένας στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου και ένα μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, τα έξοδά τους για τη στελέχωση των γραφείων τους με πληθώρα συνεργατών, το κόστος των μετακινήσεων τους καθώς και της επικοινωνίας τους είναι πληρωμένα στο ακέραιο.

Η κοινωνία μπορεί να «ματώνει» προκειμένου να ανταπεξέλθει στην καταιγίδα των φόρων και των υπολοίπων οικονομικών υποχρεώσεων, ωστόσο μια μερίδα προνομιούχων όχι μόνο απολαμβάνει προκλητικά προνόμια, αλλά αξιοποιεί νόμους και διατάξεις που προβλέπουν ευνοϊκά μέτρα για πολιτικά πρόσωπα, που δεν τα έχουν ανάγκη.

Από την άλλη μεριά, αποκαλύψεις όπως η συγκεκριμένη εξασθενούν το θεμελιώδες επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», και ταυτόχρονα κάνουν κακό στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει για πολιτικούς λόγους το σκάνδαλο της υπόθεσης Novartis.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου