Στο έλεος του καιρού

στο-έλεος-του-καιρού-103468

Το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια των δημοτών του Ανατολικού Πηλίου και η μανία των καιρικών φαινομένων δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές

Δεν ξέρουμε ειλικρινά τι είναι χειρότερο. Η βιβλική καταστροφή, η οποία χτύπησε τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, ή ότι η πολύπαθη περιοχή εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της στους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιστρέψουν οι κάτοικοι στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους; Μόνο η λέξη απελπισία μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν οι κάτοικοι του δήμου και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, που προς το παρόν είναι οι μόνες που βρίσκονται επί ποδός, όλο το 24ωρο, την τελευταία σχεδόν εβδομάδα.

Το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια των δημοτών του ανατολικού Πηλίου και η μανία των καιρικών φαινομένων δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές. Μαζί τους όμως δοκιμάζονται και τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών της κεντρικής εξουσίας, που θα κληθούν να συνδράμουν στον μέγιστο βαθμό, προκειμένου η περιοχή να καταφέρει να επουλώσει τις πληγές της. Πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, που παραμένουν άφαντα έναν και πλέον μήνα μετά το πρώτο χτύπημα των ακραίων καιρικών φαινομένων, καλούνται να ενεργοποιηθούν και να εγκρίνουν άμεσα μελέτες και χρηματοδοτήσεις για την περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρέσιου.

Η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να είναι η μοναδική σε όλη την ελληνική επικράτεια που χτυπήθηκε τον τελευταίο μήνα με τόση μανία από τον καιρό και αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα. Μετά από τις εικόνες που αντικρίσαμε χθες στο σύνολο της περιοχής, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Ήταν τόσο μεγάλη η μανία και η διάρκεια της βροχής, ώστε θα μπορούσαμε σήμερα να αναζητούμε ανθρώπους που χάθηκαν στους χειμάρρους.

Ακόμη και οι πλέον έμπειροι μηχανικοί της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στον «Αρμαγεδδώνα» που χτύπησε το Πήλιο. Οι δικές τους δυνάμεις είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την απερίγραπτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια μέχρι πρότινος πανέμορφη περιοχή. Χρειάζεται άμεσα να εκταμιευτούν χρήματα και να γίνουν με γοργούς ρυθμούς μελέτες και διαγωνισμοί, έτσι ώστε οι εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών να ξεκινήσουν άμεσα.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, ούτε για επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εικόνων καταστροφής στο ανατολικό Πήλιο. Αυτοί που τόσες ημέρες παλεύουν με τον καιρό, προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά το οδικό δίκτυο της περιοχής, θέλουν όλους τους αρμόδιους φορείς στο πλευρό τους και ταυτόχρονα απαιτούν από τον κρατικό μηχανισμό να δείξει ταχύτατα αντανακλαστικά, έτσι ώστε το Πήλιο να μη δεχτεί σε λίγους μήνες το τελειωτικό χτύπημα από μια ενδεχόμενη κάμψη της τουριστικής κίνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου