Η σημασία της υπεύθυνης ενημέρωσης

η-σημασία-της-υπεύθυνης-ενημέρωσης-106637

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοριστικός, όχι μόνο για την παροχή γνώσεων, αλλά και για τη διαμόρφωση ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούν να αξιολογήσουν τη σημασία της λήψης αυτονόητων μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας

Η μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με θέμα την αντιμετώπιση επιδημιών όπως η ιλαρά, καταδεικνύει το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα μείζονος σημασίας, που αφορούν σε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω του συγχρωτισμού στα σχολεία, δεν είχαν μέχρι πρότινος την ευκαιρία να λάβουν σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες για νόσους οι οποίες ήταν ξεχασμένες. Η ανθρώπινη ανευθυνότητα τις επανέφερε στο προσκήνιο, και μάλιστα με εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις.

Η φετινή επιδημία της ιλαράς έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής την υγειονομική κοινότητα και στην Ελλάδα, ενώ παρά τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, εξακολουθεί και υπάρχει μεγάλη δυσπιστία ως προς τη σημασία του εμβολιασμού. Είναι πράγματι εξοργιστικό να διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί γονείς, οι οποίοι αγνοούν τις συστάσεις των γιατρών για την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών τους έναντι της ιλαράς, και λαμβάνουν υπόψη τις ανεύθυνες και επικίνδυνες, για τη δημόσια υγεία, φωνές του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ασθένειες όπως η ιλαρά επανεμφανιστήκαν επειδή ακριβώς έσπασε τα τελευταία χρόνια η εμβολιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πραγματικής επιδημίας σε όλη την Ευρώπη, όπου καταγράφονται πάνω από 21.000 κρούσματα και δεκάδες θάνατοι. Η χώρα μας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, σε όλη την Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Ουκρανία, σε ό,τι αφορά στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων. Πρόσφατα, τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 1.500, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τους τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό Ρομά 11 μηνών που ήταν ανεμβολίαστο. Στη Μαγνησία μετράμε εννέα κρούσματα, με τα επτά να αφορούν σε ανεμβολίαστα παιδιά Ρομά και σε δύο ενήλικες που επίσης δεν είχαν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο.

Είτε από αδιαφορία είτε από κακή ενημέρωση, εξακολουθεί και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών, οι οποίοι παρά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις των επιστημόνων αντιμετωπίζουν την επιδημία της ιλαράς με ελαφρότητα. Ο παράγοντας της ενημέρωσης είναι εξαιρετικά σημαντικός, και πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αν είχαν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια ίσως να μη ζούσαμε καταστάσεις όπως αυτές που ζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοριστικός, όχι μόνο για την παροχή γνώσεων, αλλά και για τη διαμόρφωση ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούν να αξιολογήσουν τη σημασία της λήψης αυτονόητων μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου