Βασικές προϋποθέσεις

βασικές-προϋποθέσεις-108082

Για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες, πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Τρομάζει το ύψος του ποσού που έχουν προϋπολογίσει οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων με τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού, κυρίως σε ό,τι αφορά στο Ανατολικό Πήλιο. 100 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι πρέπει να διατεθούν από την κεντρική εξουσία για την υλοποίηση τεχνικών έργων και παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν την περιοχή ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων, σαν αυτά που χτύπησαν αλύπητα τον νομό τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Περισσότερο όμως από το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των προβλημάτων στον ορεινό όγκο του Πηλίου, τρομάζουν οι μηχανισμοί των αρμόδιων υπουργείων (του Υπουργείου Υποδομών εν προκειμένω), που ούτε τη διάθεση ούτε και τα ανακλαστικά διαθέτουν προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια πραγματικά οριακή κατάσταση, όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί στο βουνό των Κενταύρων τις τελευταίες εβδομάδες. Η μορφολογία του εδάφους, σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες αυθαιρεσίες, έχουν διαμορφώσει ένα δυσοίωνο σκηνικό, με δεδομένη και την ένταση των καιρικών φαινομένων, τα οποία πλήττουν την περιοχή με όλο και μεγαλύτερη χρονική συχνότητα.

Είναι αλήθεια ότι με το Θεό και τον καιρό κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Μπορούμε ωστόσο να λάβουμε κάποια βασικά μέτρα προστασίας, έτσι ώστε κάθε φορά που βρέχει να μην καταστρέφονται οι υποδομές και το οδικό δίκτυο, και το πιο σημαντικό να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτά τα μέτρα ξεκινούν από την υλοποίηση τεχνικών παρεμβάσεων σε περιοχές με εδαφολογικές ιδιομορφίες, και φτάνουν μέχρι την ευαισθητοποίηση και την ευσυνειδησία όλων ημών σε θέματα τήρησης των κανόνων που τίθενται από την ισχύουσα νομοθεσία, αναφορικά στην απαγόρευση της δόμησης πάνω σε ρέματα και χείμαρρους.

Για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που περιγράφονται πιο πάνω, πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε ο κατάλληλος σχεδιασμός από πλευράς αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς οι προτάσεις και οι μελέτες των τοπικών κοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των αυθαίρετων παρεμβάσεων, αυτό είναι ζήτημα παιδείας και νοοτροπίας. Για να διαμορφωθεί η κατάλληλη νοοτροπία πρέπει να υπάρξουν τα απαιτούμενα ερεθίσματα, και να γίνει απολύτως κατανοητό ότι εφόσον γίνονται αυθαιρεσίες, αργά ή γρήγορα αυτοί που τις διαπράττουν θα πληρώσουν το ανάλογο τίμημα.

Οι δε αποφάσεις θεσμικών οργάνων, όπως αυτή που έλαβε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας να προσφύγει στον εισαγγελέα, καταθέτοντας πλήρη φάκελο με περιπτώσεις εγκληματικών αυθαιρεσιών, μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά, έτσι ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει να τρέμει το φυλλοκάρδι μας όταν βρέχει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου