Κακοτεχνίες στο απυρόβλητο

κακοτεχνίες-στο-απυρόβλητο-109904

Οι τεχνικές εταιρείες που παραδίδουν κακοκατασκευασμένα έργα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους. Οι δε τοπικές κοινωνίες είναι καταδικασμένες να υφίστανται τις συνέπειες αυτού του τραγέλαφου

Οι κακοτεχνίες στα δημόσια έργα ήταν και παραμένουν μια αγιάτρευτη πληγή για τη χώρα μας, καθώς βέβαια και για τη Μαγνησία, όπου υπάρχουν ουκ ολίγα κραυγαλέα παραδείγματα πανάκριβων έργων, τα οποία λίγο μετά τα εγκαίνιά τους εμφάνισαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Η περίπτωση του δρόμου-τραμπολίνο, μπροστά από το εργοστάσιο αρμάτων που ανακατασκευάζεται, καθώς και αυτή του διάτρητου φράγματος Παναγιώτικο, είναι χαρακτηριστικές του προβλήματος των δημοσίων έργων με κακοτεχνίες.

Όλως παραδόξως, η εταιρεία που κατασκεύασε το Παναγιώτικο είναι αυτή που κατασκεύασε και το καινούργιο δημοτικό σχολείο στα Καλά Νερά. Οι υπόγειοι χώροι του πλημμύρισαν από τη νεροποντή της περασμένης εβδομάδας, όπως αποκάλυψε το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ταχυδρόμου». Η επίμαχη τεχνική εταιρεία έχει βάλει τη σφραγίδα της σε δύο ακόμη έργα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, όπου επίσης υπάρχουν κακοτεχνίες. Το ένα είναι το νέο δημοτικό σχολείο του Νεοχωρίου, όπου τμήμα του εξωτερικού τοιχίου κατέρρευσε, ενώ το άλλο έργο είναι η γέφυρα πριν τις Μηλιές, που έχει υποστεί καθίζηση!

Και επειδή θα αναρωτιέστε αν η νομοθεσία προβλέπει κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, εταιρειών οι οποίες έχουν «βεβαρυμμένο» ιστορικό αναφορικά σε προβληματικά έργα, επισημαίνουμε ότι αυτό το ερώτημα απασχολεί και τον υπογράφοντα. Τα δημόσια έργα που διαφημίζονται από την αυτοδιοίκηση ως παρεμβάσεις, οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από τη φορολόγηση των πολιτών, οι οποίοι απαιτούν να τους παραδίδονται απολύτως λειτουργικές και ασφαλείς υποδομές.

Στην περίπτωση του δημοτικού σχολείου Καλών Νερών, που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ έχει κατασκευαστεί πάνω σε αποστραγγιστική τάφρο (!), θα μπορούσαν να προκύψουν εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις από τη μετατροπή του υπόγειου σε λίμνη βάθους 1,20 μέτρων, με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου να έχουν αναμιχθεί με τα νερά της βροχής και την ίδια ώρα να εξελίσσεται αποκριάτικη γιορτή σε απόσταση αναπνοής από το πλημμυρισμένο υπόγειο.

Η μήνυση κατά παντός υπευθύνου, που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καλών Νερών για τις κακοτεχνίες στο δημοτικό σχολείο του χωριού του, δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην απόδοση ευθυνών. Και αυτό γιατί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα είναι τόσο ασαφές και δαιδαλώδες, έτσι ώστε οι τεχνικές εταιρείες που παραδίδουν κακοκατασκευασμένα έργα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους. Οι δε τοπικές κοινωνίες είναι καταδικασμένες να υφίστανται τις συνέπειες αυτού του τραγέλαφου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου