Η λαίλαπα των πλειστηριασμών

η-λαίλαπα-των-πλειστηριασμών-111046

Οι κινήσεις πολιτών και οι συλλογικότητες που τόσους μήνες εμπόδιζαν τη διενέργεια των συμβατικών πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία της χώρας, θα βρεθούν από σήμερα αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα του νόμου

Η σημερινή κινητοποίηση σωματείων εργαζομένων και αγροτικών συλλόγων έξω από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία του Βόλου, σηματοδοτεί την έναρξη των οργανωμένων αντιδράσεων της κοινωνίας στη γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση θα κριθούν πολλά ως προς τις διαθέσεις των πολιτών να αναχαιτίσουν την επερχόμενη λαίλαπα, αν και όλα δείχνουν πώς τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση του νόμου που ψήφισε η συγκυβέρνηση για τη διενέργεια το συνόλου των πλειστηριασμών μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΟΥ Βόλου έχει έναν ξεκάθαρα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς και το ελληνικό δημόσιο θα διενεργεί σε λίγο καιρό ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη από 500 ευρώ και πάνω, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα εκατομμύρια των μικροοφειλετών προς την εφορία. Το δικό τους δράμα, μαζί με αυτό των οικογενειών που θα χάσουν τα σπίτια τους λόγω χρεών προς τις τράπεζες, θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει ξαναζήσει ανάλογες καταστάσεις.

Οι κινήσεις πολιτών και οι συλλογικότητες που τόσους μήνες εμπόδιζαν τη διενέργεια των συμβατικών πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία της χώρας, θα βρεθούν από σήμερα αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα του νόμου για την αποκλειστική διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Σύντομα θα κληθούν να αποτρέψουν την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων στην πράξη. Στις γειτονιές, δηλαδή, όπου οι οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να βγουν από τα σπίτια τους.

Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών είχαν θέσει στην κορυφή των διεκδικήσεων τους την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου, το οποίο θα μπορεί να προστατέψει τις φτωχές οικογένειες από τα νύχια των τραπεζών. Τώρα φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα που το συγκεκριμένο κίνημα θα κληθεί να βάλει φραγμό στην υλοποίηση των αποφάσεων για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος.

Η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, καλείται να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των αποφάσεών της. Το πολιτικό τίμημα που θα πληρώσει θα είναι πανάκριβο. Οι αντοχές της θα δοκιμαστούν όταν οι πρώτοι οφειλέτες πεταχτούν στον δρόμο. Μαζί τους θα εκπαραθυρωθούν και οι τελευταίες ιδεολογικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για «την αριστερά της δίκαιης ανάπτυξης και της προστασίας των κοινωνικά αδυνάμων». Εκτός και αν οι κοινωνικές αντιδράσεις ανατρέψουν τους σχεδιασμούς των κυβερνώντων, και αποτελέσουν τείχος προστασίας όσων δεν μπορεί να προστατέψει η πολιτεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου