Ανοικτές πληγές από τα καιρικά φαινόμενα

ανοικτές-πληγές-από-τα-καιρικά-φαινόμ-114022

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται τώρα να καταγράψουν άμεσα τις ζημιές από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, και στη συνέχεια πρέπει να διεκδικηθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών η ανάλογη χρηματοδότηση

Tο δεύτερο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη Μαγνησία μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, έδωσε τη χαριστική βολή στο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας, ενώ κατέστησε κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη αμέσων παρεμβάσεων σε πολλά ορεινά σημεία, έτσι ώστε να αποτραπούν νέες κατολισθήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διακόψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την επικοινωνία μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων και του πολεοδομικού συγκροτήματος. Εκτιμάται ότι το ύψος των ζημιών από τον «Θησέα» και τον «Κρέοντα» ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου και προχθές το βράδυ, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε περιοχές που ήδη έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη μανία του καιρού, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες τεχνικές παρεμβάσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται τώρα να καταγράψουν άμεσα τις ζημιές από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, και στη συνέχεια πρέπει να διεκδικηθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών η ανάλογη χρηματοδότηση, ενώ μείζονος σημασίας είναι η ανταπόκριση της κεντρικής διοικησης στις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών για έγκαιρη αποκατάσταση των προβλημάτων. Εδώ κάπου αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η κεντρική διοίκηση κινείται με τρόπο αργό και αναποτελεσματικό.

Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αυτοψίες από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών στις περιοχές όπου χτύπησε ο «Θησέας», στα μέσα Ιανουαρίου. Με εξαίρεση τον παραλιακό δρόμο του Αη Γιάννη, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου υπάρχει σημαντική κινητικότητα ως προς την αποκατάστασή του, στην υπόλοιπη Μαγνησία και συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τα αρμόδια υπουργεία παραμένουν άφαντα.

Μάλιστα, στις 13 Μαρτίου εκπνέει το χρονικό διάστημα που οι παραπάνω περιοχές μαζί με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου θα βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το προχθεσινό κύμα κακοκαιρίας αναγκάζει αυτούς τους δήμους να ζητήσουν τη επανένταξή τους στο συγκεκριμένο καθεστώς, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο «Κρέοντας».

Πόσο γρήγορα όμως θα ανταποκριθούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες; Ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει και τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι δύο θεομηνίες είναι πολύ μεγάλα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα, σε περίπτωση που χτυπήσει την περιοχή ένα ακόμη κύμα κακοκαιρίας.

Η Μαγνησία που αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό δεν είναι δυνατόν να διατηρεί ανοικτές πληγές από τα ακραία φαινόμενα, ενώ θα πλησιάζουμε στην έναρξη της θερινής περιόδου. Αμφιβάλλουμε αν όλα αυτά απασχολούν τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ οι ανησυχίες μας μεγεθύνονται από την περίπτωση της Σκοπέλου, όπου δυο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν το νησί, οι μόνες παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν είναι αυτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου