Ο μακρύς δρόμος της ανάπτυξης

ο-μακρύς-δρόμος-της-ανάπτυξης-115602

Η οικονομική επιτροπεία των δανειστών θα εξακολουθήσει να είναι ασφυκτική, ενώ η πολυπόθητη ανάπτυξη θα παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο

Ανθρωποι της αγοράς, όπως ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπορων, μπορούν να περιγράψουν με απόλυτη σαφήνεια το πλαίσιο μέτρων τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν, έτσι ώστε να ξαναπάρει μπρος η ελληνική οικονομία. Επίσης άνθρωποι όπως ο κ. Γιώργος Καββαθάς, που τόσα χρόνια έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, μπορούν να αποδομήσουν μέσα σε λίγα λεπτά τα επικοινωνιακά αφηγήματα των εκάστοτε κυβερνήσεων για την επερχόμενη ανάπτυξη, την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα. Μπορεί αυτές οι απόψεις να μην είναι αρεστές στις τάξεις των κυβερνώντων, ωστόσο εκφράζουν την πραγματική αίσθηση που έχει η ιδιωτική οικονομία για τα αίτια των δεινών της χώρας από το 2010 μέχρι σήμερα, καθώς για τους τρόπους με τους οποίους το κλίμα μπορεί να αναστραφεί ώστε να υπάρξουν ουσιώδη αποτελέσματα από τον τερματισμό των μνημονίων τον ερχόμενο Αύγουστο.

Αν για παράδειγμα δεν μειωθεί η φορολόγηση και δεν αντιμετωπιστούν θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τότε ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ που βρέθηκε χθες στον Βόλο ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα, τότε η βελτίωση των οικονομικών δεικτών που καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο θα είναι δίχως πραγματικό αντίκρισμα για την αγορά.

Το θέμα της απασχόλησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας με πλήρες ωράριο και αξιοπρεπείς μισθούς είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας για τον ιδιωτικό τομέα, όπου μπορεί να καταγράφονται 200.000 νέες θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο το 60% αυτών των θέσεων αποφέρει αμοιβές κάτω των 500 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγοραστική δύναμη των συγκεκριμένων εργαζομένων, καθώς επίσης και για το ασφαλιστικό σύστημα, γενικότερα.

Δίχως λοιπόν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι θα αλλάξει κάτι στη χώρα μας, μετά τον Αύγουστο που τα μνημόνια θα τελειώσουν, τουλάχιστον ημερολογιακά. Η οικονομική επιτροπεία των δανειστών θα εξακολουθήσει να είναι ασφυκτική, ενώ η πολυπόθητη ανάπτυξη θα παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διευθετήσει, όπως για παράδειγμα ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός, θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στην αγορά και θα απογοητεύουν τους εκπροσώπους της για τις δυνατότητες, αλλά και για τις προθέσεις των κυβερνώντων να λύσουν ουσιώδη ζητήματα, και στη συνέχεια να υλοποιήσουν τις πολύπλοκες για τα ελληνικά δεδομένα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προσαρμόσουν την οικονομία μας στα πρότυπα της κανονικότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου