Ανακυκλούμενη μιζέρια

ανακυκλούμενη-μιζέρια-116965

Η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δίχως να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το κλίμα μπορεί να αναστραφεί.

Η καθίζηση στην εμπορική αγορά του Βόλου, στην τρέχουσα περίοδο των εκπτώσεων, μπορεί να φτάσει και το 30% σε σχέση με πέρυσι, που επίσης ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρόνια, και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι, έχοντας σχεδόν εξαντλήσει τα όρια των οικονομικών τους αντοχών προκειμένου να πληρώσουν φόρους και τα πάγια έξοδα κάθε μήνα, «απέχουν» στην ουσία από την αγορά, παρά τα ιδιαίτερα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων. Η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δίχως να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το κλίμα μπορεί να αναστραφεί. Να ενισχυθεί δηλαδή η αγοραστική δύναμη των πολιτών και έτσι να ενισχυθεί και ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Διαφορετικά, οι φόροι και οι εισφορές που έχουν επιβληθεί στην ιδιωτική οικονομία δεν θα καταβληθούν και θα προστεθούν στα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα προς το κράτος.

Σε όλο αυτό το μαύρο σκηνικό πρέπει να συνεκτιμήσουμε το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί με οικονομικό στραγγαλισμό και τις εναπομείνασες -οικονομικά υγιείς- επιχειρήσεις. Εφόσον οι τζίροι τους παραμένουν στα τάρταρα, λόγω της ελεύθερης πτώσης στην οποία βρίσκεται η κατανάλωση, αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν οικονομική ενίσχυση μέσω του τραπεζικού συστήματος, που ωστόσο συνεχίζει να χορηγεί δάνεια με το σταγονόμετρο, αδιαφορώντας για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της ιδιωτικής οικονομίας.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους παράγοντες της αγοράς είναι το γεγονός ότι δεν βλέπουν από την πλευρά της κυβέρνησης καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τόνωση του ιδιωτικού τομέα. Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και οι παράγοντες που περιγράφονται πιο πάνω καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα δημιουργήσουν καινούργιες θέσεις εργασίας. Από την άλλη μεριά, η άγρια φορολόγηση με συντελεστές που κατατάσσουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, λειτουργεί σαν πραγματική θηλιά για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, που διατηρούν και τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συγκυβερνώντες έχουν επενδύσει επικοινωνιακά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ το σκάνδαλο της Novartis και το θέμα των Σκοπίων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, δημιουργούν επιπρόσθετες αρνητικές συνθήκες για σοβαρή ενασχόληση των αρμόδιων υπουργών με το φλέγον ζήτημα της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή πάντως οι αντοχές των ανθρώπων της αγοράς και των πολιτών έχουν σχεδόν εξαντληθεί, και η εικόνα της τοπικής εμπορικής αγοράς, εν μέσω εκπτώσεων με ποσοστά ακόμη και πάνω από το 60%, εκτιμούμε ότι αποτελεί πραγματική καμπάνα κινδύνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου