Ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών

ξεκαθάρισμα-πολιτικών-λογαριασμών-129768

Οσο θα συνεχίζεται αυτή η άγονη αντιπαράθεση, τόσο θα απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο μιας αξιοπρεπούς διπλωματικής λύσης

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε έναν ανηλεή πολιτικό πόλεμο, με φόντο το ονοματολογικό των Σκοπίων. Η στάση, η ρητορική και η τακτική τους δίνουν την εντύπωση ότι η μια πλευρά προσπαθεί να εξοντώσει την άλλη και όχι να συνδράμει με τις προτάσεις της στην επίλυση ενός σημαντικού εθνικού ζητήματος.

Προς μεγάλη απογοήτευση των πολιτών, που προσδοκούσαν ότι μπροστά στο εθνικό συμφέρον θα τίθονταν στο περιθώριο οι αγεφύρωτες διαφορές των εκπροσώπων του πολιτικού προσωπικού της χώρας, η σύγκρουση που εξελίσσεται όχι μόνο εξανεμίζει τις όποιες προϋποθέσεις επίλυσης του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά προκαλεί σοβαρές επιφυλάξεις και για τα κίνητρα αυτών που τροφοδοτούν την ένταση, καθώς επίσης και μεγάλες ανησυχίες για τις συνέπειες αυτού του πολιτικού σκυλοκαβγά, τόσο σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό πεδίο, όσο και στη διεθνή εικόνα της χώρα μας.

Καθημερινά η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από εμπρηστικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς βουλευτών και υπουργών, και ανακοινώσεις με δηλητηριώδες περιεχόμενο, που έχουν ως μοναδικό στόχο να πλήξουν τον «αντίπαλο». Την ίδια στιγμή, οι συγκυβερνώντες προσπαθούν να διατηρήσουν την ισχνή κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, παρότι τους χωρίζει πραγματική ιδεολογική άβυσσος στο θέμα των Σκοπίων, και όχι μόνο.

Από τις πρόσφατες μάλιστα διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χαθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης, συμπεραίνουμε ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει περισσότερο το μυαλό του στη διατήρηση του υπουργικού του χαρτοφυλακίου και λιγότερο στην επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων. Διαφορετικά, δεν θα ευχόταν το θέμα αυτό να παραπεμφθεί προς επίλυση μετά το καλοκαίρι, που θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύνοδος των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά, παρά την πίεση που του ασκεί η λαοθάλασσα των συλλαλητηρίων κατά τη χρήσης του όρου «Μακεδονία», αισθάνεται πως δεν απειλείται η παρουσία του στο τιμόνι της εξουσίας, όσο ο κυβερνητικός του εταίρος εξακολουθεί και λειτουργεί με όρους πολιτικής κουτοπονηριάς.

Στην αντιπολίτευση, η ΝΔ προσπαθεί να απαλλαγεί από τα ιδεολογικά βαρίδια του παρελθόντος, που της δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παρούσα συγκυρία. Για τους υπόλοιπους αυτό που προκύπτει από τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις τους είναι η βασική επιδίωξη να επιτεθούν στην κυβέρνηση, απλώς και μόνο για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους ως κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις της Ένωσης Κεντρώων, που προσπαθεί να διατηρήσει με εθνικιστικές κραυγές το κομματικό της ακροατήριο, κυρίως στη Β. Ελλάδα, καθώς και του «Ποταμιού», το οποίο βλέποντας την κοινοβουλευτική του υπόσταση να αποσυντίθεται, όσο περνά ο καιρός, τοποθετείται με τρόπο αμφίσημο.

Όλο αυτό το σκηνικό της πολιτικής Βαβέλ εμπλουτίζεται από τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, που κάποιες φορές παραπέμπει σε πραγματικό ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Και να φανταστείτε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαπραγματευτικής προσπάθειας των μεσολαβητών του ΟΗΕ, οι οποίοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές επίλυσης του ονοματολογικού των Σκοπίων, ωστόσο δεν έχουν ενδεχομένως πλήρη αίσθηση του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ίσως θα ήταν προτιμότερο να σταματήσει εδώ η όποια προσπάθεια διευθέτησης του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στη χώρα από την ανεύθυνη στάση των κομμάτων θα είναι πολλαπλάσια, σε σχέση με τις συνέπειες ενός νέου ναυαγίου στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η χώρα μας έχει ακόμη ορθάνοικτα τα ζητήματα της οικονομίας και η κοινωνία καλείται το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει έναν πραγματικό κυκεώνα νέων μέτρων. Όταν το πολιτικό προσωπικό θα έχει αποκαταστήσει πλήρως την ηρεμία στο εσωτερικό και η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης, τότε ας επιχειρηθεί η επίλυση του Σκοπιανού. Στο μεταξύ όμως, όσο θα συνεχίζεται αυτή η άγονη αντιπαράθεση, τόσο θα απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο μιας αξιοπρεπούς διπλωματικής λύσης, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα της οικονομίας θα προσεγγίζουμε κινδύνους που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν εκλείψει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου