Η σκληρή πραγματικότητα

η-σκληρή-πραγματικότητα-131613

Με τα σημερινά δεδομένα, της αύξησης δηλαδή των φόρων και της διαρκούς συρρίκνωσης -είτε με έμμεσους είτε με άμεσους τρόπους- των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα.

Εκεί που η κυβέρνηση πάει να στήσει το αφήγημα της ανάπτυξης και της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο, δημοσιοποιούνται κάποιες «ενοχλητικές» έρευνες από παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα της τελευταίας οκταετίας. Η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, όπου καταγράφεται με τα πλέον μελανά χρώματα η κατάσταση χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών, δεν αφήνει περιθώρια ούτε για αμφισβήτηση ούτε για διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι φόροι, η ακρίβεια και το πετσόκομμα των αποδοχών έχουν γιγαντώσει τα ποσοστά των συνανθρώπων μας που κάνουν περικοπές ακόμη και στο φαγητό, ενώ ο ένας στους τέσσερις φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω των πλειστηριασμών. Οι μισοί επιβιώνουν χάρις στις συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων, οι τρεις στους δέκα προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ το ένα στα δύο νοικοκυριά χρωστά στην εφορία και απειλείται με κατασχέσεις.

Αυτή είναι η ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Ελληνες, δίχως φτιασιδώματα και επικοινωνιακά τρικ. Την ίδια κατάσταση θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν και μετά το «ορόσημο» του Αυγούστου, όπου θα τελειώσουν τυπικά και όχι ουσιαστικά, τα μνημόνια. Είναι δε κάτι παραπάνω από δεδομένη η πρόθεση των δανειστών να διατηρήσουν για τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια σε καθεστώς αυστηρής οικονομικής επιτροπείας τη χώρα μας.

Με τα σημερινά δεδομένα, της αύξησης δηλαδή των φόρων και της διαρκούς συρρίκνωσης -είτε με έμμεσους είτε με άμεσους τρόπους- των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα. Και αυτό γιατί θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού τους, ενώ θα μειωθούν ίσως και από την επόμενη χρονιά οι μισθοί λόγω της δραματικής μείωσης του αφορολογήτου.

Μάλιστα σε αυτό το θέμα, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνει έναν πρωτοφανή παραλογισμό, καθώς οι μειώσεις που θα γίνουν απευθείας στους μισθούς των εργαζομένων, θα είναι της τάξης των 650 ευρώ τον χρόνο, τόσο για αυτούς που λαμβάνουν ετησίως από 9.000 έως 12.000 ευρώ, όσο και για αυτούς που αμείβονται με ποσά ακόμη και άνω των 50.000 ευρώ! Αυτό το μέτρο μπορεί να είναι άδικο και παράλογο, θα εξασφαλίσει ωστόσο μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Όσο λοιπόν και αν επιχειρούν τα κυβερνητικά στελέχη να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια, η ουσία για τον λαό δεν θα αλλάξει. Η καθημερινότητά του θα εξακολουθήσει να δυσκολεύει και οι οικονομικές του αντοχές θα συνεχίσουν να εξαντλούνται, με τις επόμενες αντίστοιχες έρευνες να καταγράφουν ακόμη πιο απελπιστικά στοιχεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου