Ασχημονούν πάνω σε ένα ημιτελές έργο

ασχημονούν-πάνω-σε-ένα-ημιτελές-έργο-133496

Αυτό που έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι για πολλοστή φορά ένα έργο που κόστισε σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στο επίκεντρο

Η λίμνη Κάρλα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο, με αφορμή το συμβάν θανάτωσης ψαριών στις αρχές του περασμένου μήνα. Για άλλη μια φορά, μερίδα επιστημόνων διαπιστώνει ότι τα νερά του ταμιευτήρα είναι επικίνδυνα για τους έμβιους οργανισμούς, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης του έργου ξεκαθαρίζει ότι ο θάνατος των ψαριών οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, και ειδικότερα στην απόρριψη αποβλήτων σε συγκεκριμένο σημείο του ταμιευτήρα.

Αν αποδεχθούμε την επιστημονική θέση που διατυπώνουν οι βιολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η λίμνη απειλείται από τοξικό φυτοπλαγκτόν, το οποίο αναπτύσσεται ευνοούμενο από τη μη ανανέωση των νερών. Αν αποδεχθούμε το πόρισμα των ελέγχων που έγιναν από τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, διαπιστώνουμε ότι η ασυνειδησία και η ανευθυνότητα ορισμένων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το έργο είναι ημιτελές και δρουν ανεξέλεγκτα, συνεχίζουν να «πληγώνουν» την προσπάθεια ολοκλήρωσης της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής παρέμβασης στην Ευρώπη.

Και στη μια και στη άλλη περίπτωση κοινός παρονομαστής είναι η μη ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η σωστή λειτουργία της λίμνης, αναφορικά στην ανανέωση των νερών της, καθώς επίσης και να προκύπτουν σοβαρά θέματα σχετικά με την εποπτεία της από τα αρμόδια όργανα ελέγχου, που θα μπορούσαν, υπό διαφορετικές συνθήκες, να αποτρέψουν συμβάντα όπως αυτό του περασμένου Γενάρη.

Αυτό που έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι για πολλοστή φορά ένα έργο που κόστισε σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στο επίκεντρο. Ωστόσο αυτό που έχουν ανάγκη οι τοπικοί φορείς που προσπαθούν να ολοκληρώσουν το έργο, καθώς επίσης και οι κάτοικοι γύρω από τον ταμιευτήρα, είναι η υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, η οποία θα βασίζεται στα υφιστάμενα δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου