Ευκαιρία να αποδείξουν τις προθέσεις τους

ευκαιρία-να-αποδείξουν-τις-προθέσεις-136102

Οι επικουρικοί γιατροί που είναι στην ουσία συμβασιούχοι εργαζόμενοι, καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς κρατούν ανοικτές τις κλινικές και τα ιατρεία πολλών δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που βρέθηκε στον Βόλο για να εγκαινιάσει νέες ιατρικές δομές, ανακοινώσε χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στο 2018, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη δημόσια υγεία. Οι εξελίξεις αναγκάζουν πλέον την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επισπεύσει τον προγραμματισμό της. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι επικουρικοί γιατροί, που είναι στην ουσία συμβασιούχοι εργαζόμενοι, καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι κρατούν ανοικτές τις κλινικές και τα ιατρεία πολλών δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Στο Νοσοκομείο Βόλου, το γαστρεντερολογικό ιατρείο και το ωτορινολαρυγγολογικό τμήμα λειτουργούν αποκλειστικά με επικουρικούς γιατρούς, και εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί τις συνέπειες από ενδεχόμενη μη ανανέωση των συμβάσεών τους. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε αρκετά ακόμη τμήματα του «Αχιλοπούλειου», όπου οι επικουρικοί γιατροί κρατούν, στην κυριολεξία, όρθιο το σύστημα και συνδράμουν καθοριστικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η αποφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ναρκοθετεί τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας που τόσα χρόνια καλύπτει βασικές ανάγκες των νοσοκομείων με τους επικουρικούς γιατρούς, καθώς εξακολουθεί και ισχύει ο αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων στο δημόσιο. Θα αναγκαστούν λοιπόν οι πολιτικοί ιθύνοντες να βρουν άλλους τρόπους για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων των νοσοκομείων σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους που επαναλαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα. Γιατί δεν απέχουμε πολύ από αυτόν τον κίνδυνο, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των περισσοτέρων από 2.000 επικουρικών γιατρών που υπηρετούν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να απολυθούν πριν το καλοκαίρι και οι υπόλοιποι έως τα τέλη του χρόνου.

Το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεση του Υπουργείο Υγείας δεν είναι μεγάλο, και αν λάβουμε υπόψη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες προσλήψεις, τότε τα χρονικά πλαίσια που τίθενται είναι ακόμη πιο ασφυκτικά. Εκτός και αν όντως είναι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού να ενισχυθεί με προσωπικό η πολύπαθη δημόσια υγεία και δεν ήταν λόγια του αέρα όλες αυτές οι ανακοινώσεις περί χιλιάδων προσλήψεων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την επίμαχη απόφασή του, αναγκάζει επί της ουσίας την κυβέρνηση να αποδείξει αν είναι αξιόπιστη ή όχι, έστω στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου