Ο γρίφος των πλειστηριασμών

ο-γρίφος-των-πλειστηριασμών-137499

Ολο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ένα άτυπο δίχτυ προστασίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οικονομικών τους υποχρεώσεων

Νέα δεδομένα στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών δημιουργεί η απόφαση των περιφερειακών συμβολαιογραφικών συλλόγων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, απέχοντας από ηλεκτρονικούς και μη πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Μάλιστα, ο συμβολαιογραφικός Σύλλογος του Εφετείου Λάρισας ενδέχεται στη προχθεσινή γενική του συνέλευση να έχει λάβει την πιο σκληρή απόφαση, καθώς θα απέχει από τους πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη Μαρτίου εκτός απροόπτου.

Αυτό που απασχολεί τον κλάδο είναι ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ζητήματα που έχουν τεθεί αναφορικά στην ασφάλεια των συμβολαιογράφων, καθώς επίσης και το θέμα της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπου εξακολουθεί να έχει τον πλήρη έλεγχο ιδιωτική εταιρεία και όχι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το δε πόρισμα της επιτροπής που θα συνέλθει υπό τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο μέσα στον επόμενο μήνα, ενδέχεται να επηρεάσει τις εξελίξεις, καθώς οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με το περιεχόμενο του επίμαχου πορίσματος.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή πάντως είναι ότι στο Ειρηνοδικείο του Βόλου δεν προβλέπεται να γίνουν πλειστηριασμοί από μέλη του τοπικού συμβολαιογραφικού συλλόγου μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης δεν αφόρα μόνο στους ηλεκτρονικούς, αλλά και στους συμβατικούς πλειστηριασμούς, τους οποίους η κυβέρνηση θα καταργήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η σχετική μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας. Εκεί θα κριθούν πάρα πολλά, καθώς υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών από συμβολαιογράφους των Αθηνών, σε περίπτωση που οι κατά τόπους συνάδελφοί τους συνεχίζουν να απέχουν από τη διαδικασία.

Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ένα άτυπο δίχτυ προστασίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οικονομικών τους υποχρεώσεων έναντι των τραπεζών. Στο πλευρό τους έχουν σταθεί από την πρώτη στιγμή συλλογικότητες και φορείς που εμποδίζουν με δυναμικό τρόπο τη διενέργεια πλειστηριασμών, ενώ τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να προστίθενται στον κατάλογο των ανέλπιστων συμμάχων όσων απειλούνται από τις τράπεζες και οι αστυνομικοί, που μέσω των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων διαμηνύουν ότι δεν θα συνδράμουν στο να πεταχτούν στον δρόμο οι οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Με αυτά τα δεδομένα, το θέμα των πλειστηριασμών μετατρέπεται σε πραγματικό γρίφο για την κυβέρνηση, που όσο και αν δεν ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του Σκοπιανού, γνωρίζει ότι μια πιθανή κοινωνική έκρηξη, μόλις αρχίσουν να εκτελούνται οι δικαστικές αποφάσεις των πλειστηριασμών, μπορεί να της στοιχίσει πολύ πιο ακριβά από την οποία στάση κρατήσει τελικά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου