Επικίνδυνες πολιτικές ακροβασίες

επικίνδυνες-πολιτικές-ακροβασίες-139185

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η βασική στόχευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, για καθαρή δηλαδή έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας και για τη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους

Η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ έχουν στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή τους τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σαν ζητήματα ήσσονος σημασίας, ή σαν θέματα τα οποία δεν χρήζουν ιδιαίτερης ενασχόλησης. Και μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από τα μνημόνια και επιστροφής στην κανονικότητα ωστόσο η αντιπολίτευση που επένδυσε το σύνολο σχεδόν της στρατηγικής της στην άσκηση δριμείας κριτικής στα θέματα της οικονομίας, δεν επιτρέπεται να θέτει σε δεύτερη μοίρα το κορυφαίο για τη χώρα και την κοινωνία ζήτημα.

Η κοινωνία από τη δική της πλευρά, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν τα κεντρικά ΜΜΕ να ιεραρχήσουν την ενημέρωση, επιλέγοντας κάθε φορά το θέμα που «πουλάει» περισσότερο. Αυτή την περίοδο κρίνεται από τους καναλάρχες και τους αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων ότι το ονοματολογικό των Σκοπίων πρέπει να αποτελέσει πρώτο θέμα.

Σίγουρα είναι ένα από τα βασικά εθνικά μας θέματα, όπου οι εκκρεμότητες και οι λανθασμένοι σε διπλωματικό επίπεδο χειρισμοί του παρελθόντος έχουν διαμορφώσει κάποια βασικά αρνητικά δεδομένα, τα οποία στο τέλος θα οδηγήσουν είτε σε νέα υποχώρηση έναντι των δικών μας διεκδικήσεων, είτε σε παραπομπή του θέματος στις καλένδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

Στο μεταξύ όμως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η βασική στόχευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, για καθαρή δηλαδή έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας και για τη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους με τρόπο βιώσιμο, ως προς τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Οι πρώτες προειδοποιήσεις ήρθαν από τους δανειστές στο πρόσφατο Eurogroup. Υπάρχουν εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου έτσι ώστε να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, το θέμα των πλειστηριασμών που αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο όχι μόνο της τρίτης, αλλά και της τέταρτης αξιολόγησης, δεν εμφανίζει σημάδια προόδου, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στους στόχους των εταίρων που επιθυμούν σχεδόν 20.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους και άλλους 100.000 σε βάθος τετραετίας! Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, όπου οι εταιρείες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μισθούς πείνας και οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν κάθε μήνα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην εφορία, τότε εύκολα προκύπτει ένα άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα ως προς την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Κανένας δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης τα οικονομικά προβλήματα, έτσι ώστε να είναι πλήρως στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Όσοι του έχουν προσδώσει κυρίαρχο ρόλο, είτε θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη είτε ετοιμάζονται για ηρωική έξοδο από την εξουσία. Αν συμβεί το δεύτερο τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα για τους πολίτες. Κι αυτό γιατί από τη μια μεριά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα ήττα στα εθνικά μας θέματα, και από την άλλη η εικόνα της οικονομίας, μετά το τέλος των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, θα είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, σε σχέση με την αντίστοιχη πριν αρχίσει ο υφιστάμενος διπλωματικός μαραθώνιος.

Επίσης, η κατάσταση σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας θα θυμίζει την εικόνα πεδίου μάχης μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Ήδη καλλιεργείται κλίμα απόλυτης πολιτικής πόλωσης με εθνικό φόντο. Αυτή η ένταση έρχεται να προστεθεί στην προϋπάρχουσα, με αφορμή τα θέματα της οικονομίας. Έτσι το πολιτικό σκηνικό θα οδηγηθεί στα πιο ακραία μονοπάτια, και στο τέλος θα πάμε σε πρόωρες εκλογές με την οικονομία στην εντατική και την εθνική μας περηφάνια τσαλαπατημένη.

Εκτός και αν επικρατήσουν σύνεση, συναίνεση και σοβαρότητα από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και παράλληλα να προασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Μπορεί όλο αυτό να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αν αναλογιστούμε το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού που διοικεί τον τόπο, ωστόσο πρέπει κάποια στιγμή να γίνει η υπέρβαση, για το καλό και του τόπου και των πολιτικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου