Γιατροί – θυρωροί, ασθενείς – πειραματόζωα!

γιατροί-θυρωροί-ασθενείς-πειραμα-141560

Αν ισχύουν οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου, τότε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για ένταξη των γιατρών – ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα Α’Βάθμιας φροντίδας υγείας, είναι όντως σατανικό! Η πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του οικογενειακού γιατρού προβλέπει, στην ουσία, τη μετατροπή των ιδιωτικών ιατρείων σε ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, όπου θα εξετάζονται δωρεάν χιλιάδες ασθενείς τον μήνα, ενώ οι γιατροί θα αμείβονται με 1.400 ευρώ, καθαρά. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων τους, ενώ το νέο σύστημα τους επιτρέπει να εξετάζουν στον… ελεύθερο χρόνο τους και ασθενείς, κατόπιν ραντεβού και αντίστοιχης αμοιβής.

Η επίμαχη πρόταση περιλαμβάνει κατάργηση του 10ευρου, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα στις επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ, ωστόσο καταργούνται μαζί του και τα ραντεβού. Έτσι όμως εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν απερίγραπτες καταστάσεις στους χώρους αναμονής των ασθενών, με τους τελευταίους να μαλώνουν για το ποιος θα εξεταστεί πρώτος και τους γιατρούς να κάνουν τους «θυρωρούς» του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως ανέφερε στη στήλη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Κάτι ανάλογο ισχύει στη Μ. Βρετανία, όπου όμως οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο αμείβονται με 300.000 λίρες τον χρόνο! Στη χώρα μας αυτό που επιχειρεί να πετύχει το αρμόδιο υπουργείο είναι να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ, που φέτος μειώνεται κατά 20 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ. Τι κάνει λοιπόν το υπουργείο για να μη «φορτώσει» το δημόσιο σύστημα υγείας με επιπλέον έξοδα; Προσπαθεί να αναγκάσει τους ιδιώτες γιατρούς να δουλεύουν για το κράτος με ψίχουλα, και την ίδια στιγμή υποβαθμίζει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, οι οποίοι θα συνωστίζονται στα ιατρεία για να εξεταστούν δωρεάν.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίμαχη πρόταση προκύπτει ενώ έχει προηγηθεί η αρνητική στάση των ιδιωτών γιατρών στο θέμα των Τοπικών Μονάδων Υγείας, όπου οι αμοιβές ήταν επίσης περιορισμένες για τα δεδομένα του ιατρικού επαγγέλματος. Γι’ αυτό άλλωστε και οι πρώτες ΤΟΜΥ που άρχισαν να λειτουργούν έχουν στελεχωθεί με γιατρούς του ΠΕΔΥ, δηλαδή του Δημοσίου.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ασαφές, καθώς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντιδρά «χλιαρά» στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ, παρότι οι περιφερειακοί ιατρικοί σύλλογοι είναι βέβαιοι ότι στις προθέσεις της πολιτείας είναι τα μέλη τους να αναγκαστούν κάποια στιγμή να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας με το ζόρι!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου